Tehdasasetusten palautus ja kanavien haku 

Kanavien virityksessä kannattaa tehdä tehdasasetusten palautus. Toimenpiteen etu on se, että uudelleen virityksessä laitteen muistiin ei jää tarpeetonta vanhaa tietoa. Jos vastaanotin kysyy tunnuslukua, on se oletuksena yleensä 0000 tai 1111, joskus harvemmin myös 1234. Joillakin laitteilla kanavien viritys onnistuu myös ilman tehdasasetusten palautusta.  Tehdasasetusten palautus ei poista tallenteita, mutta ajastinasetukset on todennäköisesti määriteltävä uudelleen.

Alla listatut ohjeet ovat yleisluontoisia. Valmistaja- ja mallikohtaiset ohjeet löytyvät vastaanottimen ohjekirjasta.

Tehdasasetusten palautus 

1. Avaa PÄÄVALIKKO. Paina kaukosäätimen MENU-näppäintä, joka sijaitsee usein kaukosäätimen keskellä olevien nuolinäppäinten välittömässä läheisyydessä. Jos kaukosäätimessä ei ole MENU-näppäintä, saattaa tehdasasetusten palautus löytyä HOME (joissakin kaukosäätimissä kuvattu taloa esittävällä kuvakkeella) tai OPTIONS -näppäinten takaa. Liikkuminen valikoissa tapahtuu nuolinäppäimillä ja nuolinäppäinten keskellä sijaitsevalla OK-näppäimellä.

2. Valitse päävalikosta vaihtoehto ASENNUS. Joissain tapauksissa tehdasasetusten palautus löytyy valitsemalla ASETUKSET tai JÄRJESTELMÄASETUKSET.

3. Valitse avautuvasta alavalikosta TEHDASASETUKSET ja toimi näytön ohjeiden mukaan. Joissain tapauksissa joudut vielä valitsemaan TEHDASASETUSTEN PALAUTUS.

Automaattinen kanavahaku ilman tehdasasetuksia 

1. Avaa PÄÄVALIKKO. Paina kaukosäätimen MENU-näppäintä, joka sijaitsee usein kaukosäätimen keskellä olevien nuolinäppäinten välittömässä läheisyydessä. Jos kaukosäätimessä ei ole MENU-näppäintä, saattaa automaattinen kanavahaku löytyä HOME (joissakin kaukosäätimissä kuvattu taloa esittävällä kuvakkeella) tai OPTIONS -näppäinten takaa. Liikkuminen valikoissa tapahtuu nuolinäppäimillä ja nuolinäppäinten keskellä sijaitsevalla OK-näppäimellä.

2. Valitse päävalikosta vaihtoehto ASENNUS. Joissain tapauksissa kanavahaku löytyy valitsemalla ASETUKSET tai KANAVA-ASETUKSET. MENU-valikosta on myös mahdollisesti suoraan valittavissa KANAVAHAKU.

3. Valitse avautuvasta alavalikosta AUTOMAATTINEN KANAVAHAKU tai AUTOMAATTINEN VIRITYS. Laite hakee saatavilla olevat kanavat automaattisesti. Tämä toiminto saattaa kestää useamman minuutin. Älä paina kaukosäätimen näppäimiä haun aikana. Kun haku on valmis, saattaa vastaanotin vielä pyytää hyväksymään ja tallentamaan haun.

Manuaalinen kanavahaku 

Manuaalinen kanavahaku on paras vaihtoehto silloin, kun automaattinen kanavahaku ei jostain syystä onnistu löytämään yhtäkään kanavaa tai joitakin kanavia. Antenniverkossa jokainen kanava toimitetaan vastaanottolaitteeseen useita kanavia sisältävässä kanavanipussa. Virittääksesi kanavat manuaalisesti on sinun tiedettävä käyttämäsi lähetinaseman taajuuskanavanumerot. Löydät UHF-verkon kanavanumerot osoitteesta www.digita.fi/karttapalvelu. Syötä hakukenttään kotiosoitteesi ja saat listan niistä lähetysasemista, joiden palvelualueella olet. Valitsemalla haluamasi lähetysaseman Kanavat-pudotusvalikon näet aseman taajuuskanavat. Mikäli kuva ei alla listattujen toimenpiteiden jälkeen näy hyvin, kannattaa kokeilla myös muita ehdotettuja asemia.

1. Avaa PÄÄVALIKKO. Paina kaukosäätimen MENU-näppäintä, joka sijaitsee usein kaukosäätimen keskellä olevien nuolinäppäinten välittömässä läheisyydessä. Jos kaukosäätimessä ei ole MENU-näppäintä, saattaa manuaalinen kanavahaku löytyä HOME (joissakin kaukosäätimissä kuvattu taloa esittävällä kuvakkeella) tai OPTIONS -näppäinten takaa. Liikkuminen valikoissa tapahtuu nuolinäppäimillä ja nuolinäppäinten keskellä sijaitsevalla OK-näppäimellä.

2. Valitse päävalikosta vaihtoehto ASENNUS. Joissain tapauksissa kanavahaku löytyy valitsemalla ASETUKSET tai KANAVA-ASETUKSET. MENU-valikosta on myös mahdollisesti suoraan valittavissa KANAVAHAKU.

3. Valitse avautuvasta alavalikosta MANUAALINEN KANAVAHAKU, MANUAALINEN VIRITYS tai DIGITAALINEN KÄSINVIRITYS. Valitse hakutavaksi KANAVA ja syötä Kanava-kenttään taajuuskanavanumero, jota haet. Tee näin jokaisen hakemasi kanavanipun kohdalla. Osa vastaanottimista hakee ensimmäisen valinnan jälkeen automaattisesti loput kanavaniput. Kun haku on valmis, saattaa vastaanotin vielä pyytää hyväksymään ja tallentamaan haun

HUOM! 

Vastaanottimien ohjekirjasta saat yksityiskohtaiset ohjeet oman vastaanottimen kanavahakuun ja tehdasasetusten palautukseen. Yllä listatut ohjeet toimivat useimpien digisovittimien kohdalla. Mikäli kanavien uudelleenviritys ei onnistu, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan eli esimerkiksi laitteen myyjään tai maahantuojaan. 

Ohjelmistopäivitykset

Digivastaanottimien ohjelmistopäivitykset

Digisovittimien valmistajat päivittävät laitteidensa ohjelmistoja lisätäkseen digisovittimeen uusia ominaisuuksia tai korjatakseen ohjelmistossa havaittuja vikoja. Laitteiden uudet ominaisuudet ja toiminnot lisäävät katselumukavuutta.

Miten päivitys tapahtuu digitaalisessa antenniverkossa?

Laitevalmistaja lähettää päivitystiedoston Digitalle, joka puolestaan lähettää sen eteenpäin osana digitaalista bittivirtaa maanpäällisessä antenni-tv-verkossa kuvan, äänen ja tekstitysten lisäksi.

Digita tiedottaa Internet-sivuillaan ohjelmistopäivityksistä vasta silloin, kun päivityksen ohjelmistoversio on hyväksytysti läpäissyt Digitan järjestelmätestauksen ja on valmis lähetettäväksi antenni-tv-verkossa. Ohjelmistoversion testaus suoritetaan yleensä muutamia päiviä ennen ohjelmistopäivityksen aloittamista.

Sivuillamme julkaistut ohjelmistopäivitysohjeet saadaan laite-edustajilta.

Mitä päivitykset vaativat digisovittimen omistajalta?

Toimenpiteet vaihtelevat vastaanottimesta riippuen:

  • Suurin osa vastaanottimista ilmoittaa televisioruudulla päivitetystä ohjelmistosta, joka voidaan ladata saman tien laitteeseen. Laite pyytää käyttäjää joko hyväksymään tai hylkäämään päivityksen. Antenni-tv-lähetysverkon kautta tulevat päivitykset kannattaa ottaa vastaan.
  • Digivastaanottimen ohjelmistopäivitysvalikon avulla voi säännöllisin väliajoin kokeilla laitteen päivitystä. Mikäli päivitys on lähetyksessä, laite löytää sen ja päivittyy.
  • Päivityksen digisovittimeen voi saada myös laitteen maahantuojalta tai maahantuojan huollon kautta. Myös laitteita myyvät liikkeet tekevät päivityksiä laitteisiin. Manuaalisista päivityksistä liikkeissä kannattaa kysyä laitemyyjiltä tai maahantuojalta.

Hyvä huomioida ohjelmistopäivityksistä:

  • Ohjelmistopäivitys ei muuta tavallista digisovitinta tallentavaksi.
  • Ohjelmistopäivityksellä ei voida vaikuttaa heikkoon signaaliin. Jos antennista saatava signaali on heikko, kuva palikoituu tai pysähtelee ja ääni saattaa pätkiä sekä koko kanavanippu voi tippua pois. Digisovittimeen tulevan signaalin taso kannattaa tarkistaa, sillä sen tulisi olla mielellään yli 80 % tai värinä vihreällä.
  • Uusien kanavien tulo antenni-tv-lähetysverkkoon ei edellytä ohjelmistopäivitystä laitteisiin.
  • Päivityksen voi joskus ladata myös internetin kautta laitteen maahantuojan tai valmistajan kotisivuilta. Päivitystiedosto ladataan tietokoneen kovalevylle, josta se siirretään USB- tai muulla soveltuvalla kaapelilla digivastaanottimeen. Lisäohjeita saa maahantuojilta.