Digita Oy on sopinut Yleisradion, MTV:n ja SW Televisionin kanssa digitaalisten televisiolähetysverkkojen viimeisestä täydennysvaiheesta. Kanavanippuja A ja B täydennetään 36 täytelähettimellä, jotka sijaitsevat 32 paikkakunnalla. Täytelähettimet otetaan käyttöön viimeistään 1. toukokuuta 2007.

Täytelähetinpaikkojen valinta on tehty yhteistyössä televisioyhtiöiden kanssa syksyn aikana tehdyn kartoituksen pohjalta. Täytelähettimien lisäys poistaa havaittuja näkyvyysongelmia 32 paikkakunnalta ja täydentää maanpäällisen verkon peittoa noin 99,9 prosenttiin.

 

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE FST5, YLE24 ja YLE Teema. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori (maksullinen), Nelonen ja Nelonen Plus (maksuton JIM 26.2.2007 alkaen).

Täytelähettimet tukevat pääasemaa

Digitaalista televisiolähetysverkkoa on Suomessa rakennettu useassa eri vaiheessa. Verkon väestöpeitto on tällä hetkellä koko Suomen alueella laskennallisesti noin 99,9 prosenttia. Perusverkko koostuu tv-asemista, joita on koko maassa 49. Näiden tv-asemien näkyvyysalueiden sisäpuolella saattaa olla yleensä maastosta johtuvia katve- ja aukkopaikkoja, joilla lähetysten vastaanotto ei ole mahdollista normaaleilla vastaanottoantennijärjestelmillä.

 

Täytelähettimet parantavat seuraavien alueiden digitaalista tv-lähetysverkkoa (suluissa pääasema, jota täytelähetin täydentää ja tukee):

 

Alajärvi (Lapua)
Alinampa, Ylinampa (Rovaniemi)
Hartola (Lahti)
Heinävesi (Kerimäki)
Hyvinkää (Espoo)
Iso-Syöte (Posio)
Jämsänkoski (Jyväskylä)
Kajaani (Vuokatti)
Karvia (Pyhävuori)
Kihniö (Ähtäri)
Ivalo (Inari)
Kotala, Saija (Pyhätunturi)
Kyröskoski, Ikaalinen (Tampere)
Lieksa, Vieki (Koli)
Meltaus (Rovaniemi)
Muonio, Olostunturi (Ylläs)
Nurmes (Koli)
Padasjoki (Lahti)
Pusula (Espoo)
Ruovesi (Tampere)
Siilinjärvi (Kuopio)
Simpele (Joutseno)
Sipoo (Espoo)
Sirkka, Levitunturi (Ylläs)
Sodankylä, Jeesiö, Vaalajärvi ( Pyhätunturi)
Sulkava (Kerimäki)
Uusikaupunki (Turku)
Valtimo (Koli)
Vammala, Jyränvuori (Tampere)
Varpaisjärvi (Kuopio)
Virrat (Tampere)
Ainiovaara, Ratasjärvi (Tervola)
Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

 

Mikäli digi-tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset. Usein pienikin antennin suunnan muutos tai antennin nosto tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee siis kattaa kanavat 21 – 69. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennijärjestelmiin liittyviä ohjeita löytyy mm. verkkopalvelusta www.digitv.fi/Vastaanottotavat/Antennivastaanotto. Sieltä löytyy myös Pientalon antenniopas -esite, jota voi tilata myös sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Lisätietoa antennijärjestelmistä ja luettelo jo toiminnassa olevista täytelähetinasemista löytyy www.digitv.fi -verkkopalvelusta. Myös Digitan Internet-karttapalvelu auttaa antennin suuntauksessa. Karttapalvelun osoite on www.digitv.fi/karttapalvelu.

 

Valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info vastaa digitaalista televisiota koskeviin kysymyksiin joka päivä klo 9 – 21 puhelimitse numerosta 0306 344 488. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@digitv.fi.

 

Digita/Viestintä