Onko ICT-infrastruktuuri riski Suomen teollisuudelle? – Asiantuntija huolestui tuoreesta tutkimustuloksesta

Julkaistu: 10.9.2024

Digitan yhdessä Taloustutkimuksen kanssa teettämästä suomalaisen teollisuuden digitalisaatiota selvittävästä tutkimuksesta tulee ilmi, että noin 90 % prosentilla yrityksistä verkkoinfrastruktuuri ei kykene kunnolla vastaamaan langattoman infrastruktuurin, digitalisaation ja automatisaation kehittymiseen liittyviin haasteisiin. Digitan liiketoiminnan kehitysjohtaja Henri Viljasjärvi näkee tilanteen riskinä teollisuudenyritysten turvallisuuden, tietoturvan ja tuottavuuden kannalta nykyisessä maailmantilanteessa.

Digitalisaatio ja automaatio asettavat yritykset aivan uuteen tilanteeseen langattoman infrastruktuurin osalta. Autonomiset laitteet, prosessien automatisointi sekä jatkuvasti kasvavat valmistuksen joustavuuden vaatimukset asettavat riman korkealle, jotta toimintaympäristö on turvallinen, tietoturvallinen sekä tuottava. Verkkoinfrastruktuuria on uusittava – miten varmistetaan, että uusi infrastruktuuri mukautuu myös tulevaisuuden vaatimuksiin?

Kysymys on relevantti, sillä tutkimukseen haastatelluista sadasta yrityspäättäjästä lähes jokainen (93 %) kertoo digitalisoineensa tuotantonsa teknologiaa. Vastaajista 90 prosenttia myös uskoo teollisuuden digitalisaation lisääntyvän yrityksessään seuraavan kahden vuoden aikana.

Digitan liiketoiminnan kehitysjohtaja Henri Viljasjärvi näkee kehityksen suunnan ehdottoman positiivisena ja Suomen teollisuuden kannalta tärkeänä. Langaton tiedonsiirto oikein toteutettuna mahdollistaa joustavuutta, läpinäkyvyyttä tuotannon prosesseihin, parempaa tilannekuvaa ja lisää turvallisuutta.

Tietoturvaan liittyen hän huomaa tutkimustuloksissa huolestuttavan seikan: Jopa 87 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo yrityksensä käyttävän langattomana tiedonsiirtoteknologiana WiFi-verkkoja.

”5G-privaattiverkko toimii lisensoidulla taajuudelle, jolloin häiriöiden riski on merkittävästi pienempi kuin lisensoimattoman taajuuden verkoissa. Automatisaatio ja digitalisaatio nostavat tietoturvan ja verkon suorituskyvyn vaatimukset korkealle – 5G:llä voidaan näihin haasteisiin vastata nyt ja tulevaisuudessa. Lisensoimattomien taajuuksien häirintäriski on mielestäni huolenaihe etenkin nykyisessä maailmantilanteessa”, Viljasjärvi toteaa.

”Samaan aikaan yritysten on pakko pyrkiä langattomuuteen, jotta digitalisaatiosta saadaan kaikki irti. Langalliset lähiverkot ovat turvallisia, mutta ne tuovat mukanaan omia rajoituksiaan”, hän jatkaa.

5G-Privaattiverkkoja alihyödynnetään

Tarve tietotuvalliseen tuotantoverkkoon on yrityksillä selvästi tiedossa, sillä tutkimuksen mukaan peräti 60 prosenttia teollisuusyrityksistä kokee, että tuotantoverkkojen tulisi tukea paremmin tietoturvallista ja langatonta tiedonsiirtoa.

Siksi alan ammattilaisena Viljasjärvestä on erikoista, että yritykset yhä hyödyntävät privaattiverkkoja niin vähän. Vasta murto-osa yrityksistä käyttää 5G-privaattiverkkoja toimintansa digitalisoinnissa. Ehkä teknologian tuomia etuja ei vielä tunneta tarpeeksi hyvin.

”5G-privaattiverkkoratkaisu on teknologiana ylivertainen verrattuna muihin langattomiin tiedonsiirtoratkaisuihin. Privaattiverkko esimerkiksi toimii luvanvaraisilla kullekin asiakkaalle varatuilla taajuuksilla, joka takaa häiriöttömän tiedonsiirron ja tehokkaan verkon peiton rakentamisen. Lisäksi privaattiverkkoteknologia myös takaa mobiliteetin, eli saumattoman tiedonsiirron koko verkon alueella.

Nykyisessä maailmantilanteessa Viljasjärvi näkee 5G-privaattiverkon myös selvästi turvallisempana.

”Privaattiverkko rakennetaan yleensä niin, että data ei missään vaiheessa poistu yrityksen tiloista, ja se on osa yrityksen sisäverkkoa. Tällöin data on turvassa ja tiedonsiirron viiveetkin pysyvät pieninä. Se vaikeuttaa huomattavasti esimerkiksi ulkopuolisen toimijan häirintäyrityksiä.”

Teollisuuden digitalisointi -tutkimuksen toteutti keväällä 2024 Taloustutkimus ja siihen haastateltiin 100 suomalaista teollisuuden päättäjää 91 eri yrityksessä. Yritysten liikevaihto on 10–350 miljoonaa euroa. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää teollisuuden digitalisaation tasoa, digitalisaatiolla tavoiteltavia hyötyjä, haasteita, panostuksia lähitulevaisuudessa jne. Kohderyhmänä ovat olleet valmistavan teollisuuden (esim. prosessi- ja elintarviketeollisuus) edustajat. Tutkimuksen näyte on hankittu Pro Finder -yritystietokannasta. 

Digita järjestää tutkimuksen keskeisiin tuloksiin keskittyvän webinaarin 2.10.2024 klo 8-8:45. Ilmoittautumaan pääsee tämän linkin kautta.

Digita/Viestintä