Televisioyhtiöt päätökseen 48 täytelähettimen sijainnista digitaalisen tv-lähetysverkon täydentämiseksi – Rakentamisaikataulu tarkentunut
Julkaistu: 22.8.2007
Televisioyhtiöt MTV Oy, SWelcom Oy ja Yleisradio Oy sopivat kesäkuussa Digita Oy:n kanssa digitaalisten televisiolähetysverkkojen täydentämisestä A- ja B-kanavanippujen osalta. Sopimuksen mukaan Digita rakentaa 48 täytelähetintä parantamaan digi-tv-näkyvyyttä eri puolilla Suomea. Kaikkien täytelähetinten sijainti on nyt päätetty, ja rakentamisaikataulua tarkennettu.
Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Extra, YLE Teema ja YLE FST5. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullinen), Nelonen ja JIM.
Täytelähettimet tukevat pääasemaa
Digitaalinen lähetysverkko koostuu tv-asemista, joita on koko maassa 36. Näiden tv-asemien lisäksi tarvitaan täytelähetinasemia täydentämään digitaalisia tv-lähetyksiä. Täytelähetinasemia on yhteensä 101.
Nyt sovitut 48 täytelähetintä rakennetaan pääosin alueille, joilla ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. Näillä alueilla antennitalouksien on digitaalisten lähetysten vastaanottamista varten suunnattava antenninsa uudelleen kohti uutta digitaalista täytelähetinasemaa.
Oheiseen listaan on merkitty 48 paikkakuntaa tai aluetta, jonne sijoitetaan täytelähetin tämän vuoden loppuun mennessä ja jossa täytelähetin parantaa digitaalisten televisiolähetysten näkyvyyttä. Paikkakunnan nimen perässä on merkintä ”Uusi” niiden täytelähetinasemien kohdalla, joissa ei ole ollut analogista alilähetintä.
Lista 48 täytelähettimestä:
1. Utsjoki, Nuorgam
2. Utsjoki, Nuvvus
3. Inari, Näätämö
4. Inari, Sevettijärvi – uusi
5. Kittilä/Enontekiö, Raattama – uusi
6. Savukoski, Martti – uusi
7. Savukoski, Tanhua – uusi
8. Kemijärvi, Suomutunturi – uusi
9. Salla, Hirvasvaara – uusi
10. Kuusamo/Suomussalmi, Hossa – uusi
11. Hyrynsalmi/Puolanka, Paljakka – uusi
12. Suomussalmi, Myllylahti – uusi
13. Pudasjärvi, Hirvaskoski – uusi
14. Ylitornio/Pello, Raanujärvi – uusi
15. Kolari, Vuolittaja – uusi
16. Kuhmo, Iivantiira – uusi
17. Hyrynsalmi
18. Hyrynsalmi, Kypärävaara – uusi
19. Paltamo, Kivesjärvi – uusi
20. Nilsiä, Keski-Siikajärvi – uusi
21. Joroinen, Huutokoski – uusi
22. Kyyjärvi, Möttönen – uusi
23. Pylkönmäki – uusi
24. Saarijärvi, Kalmari – uusi
25. Saarijärvi, Mahlu – uusi
26. Pieksämäki, Halkokumpu – uusi
27. Juupajoki, Kopsamo – uusi
28. Orivesi, Talviainen – uusi
29. Jämsä/Kuhmoinen, Ouninpohja – uusi
30. Vammala, Sävi – uusi
31. Vammala, Roismala – uusi
32. Utsjoki, Nuorgam raja
33. Utsjoki, Outakoski
34. Utsjoki, Polvariniemi
35. Utsjoki, Rovisuvanto
36. Utsjoki, Tenola
37. Rovaniemi, Sonka – uusi
38. Rovaniemi, Marasenkallio – uusi
39. Nilsiä, Pisa – uusi
40. Kuhmo, Haukela – uusi
41. Rovaniemi, Marrasjärvi -uusi
42. Kuhmoinen, Puukkoinen – uusi
43. Lavia – uusi
44. Taivalkoski, kirkonkylä
45. Ranua, Leppiaho – uusi
46. Ii, Raiskio – uusi
47. Jyväskylän mlk, Vaajakoski
48. Kaavi, Luikonlahti – uusi
Liitteenä kartta, jossa täytelähettimet numeroitu oheisen listan mukaan. 31 täytelähettimen sijainti on päätetty heinäkuussa ja loppujen 17 sijainti on päätetty elokuussa.
Tiukka rakentamisaikataulu
Täytelähettimien rakentamisaikataulu on haastava, ja tavoite on saada kaikki rakennettua vuoden 2007 loppuun mennessä. Aikataulu perustuu laitetoimituksiin ja taajuuskoordinointiin.
Viisi täytelähetintä saadaan rakennettua ja toimintaan 1.9.2007 mennessä:
• Vammala, Roismala (kartassa nro 31)
• Orivesi, Talviainen (kartassa nro 28)
• Ylitornio/Pello, Raanujärvi (kartassa nro 14)
• Nilsiä, Keski-Siikajärvi (kartassa nro 20)
• Taivalkoski, kirkonkylä (kartassa nro 44)
Kolme täytelähetintä otetaan käyttöön 5.9.2007 mennessä:
• Utsjoki, Nuorgam raja (kartassa nro 32)
• Utsjoki, Nurorgam (kartassa nro 1)
• Hyrynsalmi (kartassa nro 17)
Kaksi täytelähetintä saadaan toimintaan 15.9.2007 mennessä:
• Pudasjärvi, Hirvaskoski (kartassa nro 13)
• Pylkönmäki (kartassa nro 23)
Loput täytelähettimet saadaan rakennettua tämän vuoden loppuun mennessä. Aikataulu tarkentuu syksyn aikana.
Katvealueiden kartoitus jatkuu
Täytelähettimien lisäys täydentää maanpäällisen verkon peittoa. Tämän jälkeenkin näkyvyysalueiden sisäpuolella saattaa olla yleensä maastosta johtuvia katve- ja aukkopaikkoja, joilla lähetysten vastaanotto ei ole mahdollista normaaleilla vastaanottoantennijärjestelmillä. Katvealueita on ympäri Suomea, ja alueet ovat yleensä hyvin pieniä.
Digita on sopinut televisioyhtiöiden kanssa myös katvealuekartoituksesta sekä siihen liittyvästä neuvontapalvelusta, jonka mukaan Digita arvioi vastaanottotilanteen mittaus- tai laskentatulosten perusteella, ja tekee ratkaisuehdotuksen digi-tv-vastaanoton toteuttamiseksi.
Digita jatkaa alueellisia kenttämittauksia loppuvuoden aikana kartoittaakseen mahdollisia katvealueita. Pientaloasukkaat antennitalouksissa voivat tehdä katvealueilmoituksen Internetissä osoitteessa www.digitv.fi. Katvealueilmoitusten perusteella Digita tekee tarkempia kenttämittauksia ja tarjoaa ratkaisuehdotuksen digi-tv-näkyvyyden parantamiseksi pientaloille ja taloyhteisöille. Mittausten yhteydessä selvitetään myös ne kohteet, joissa satelliittiratkaisu on ainoa vaihtoehto maanpäällisen digitaalisen televisioverkon peruspalveluiden vastaanottoon.
Satelliitti tilapäisillä katvealueilla
Satelliitti toimii myös tilapäisratkaisuna niillä alueilla, joilla täytelähetin saadaan rakennettua 1.9.2007 jälkeen. Tv-toimijat YLE, MTV ja Nelonen tarjoavat yhdessä maksu-tv-operaattori Canal Digitalin kanssa kotitalouksille mahdollisuuden hankkia digitaalinen laitteisto, johon kuuluu antennivastaanottoon ja satelliittivastaanottoon sopiva combo-digisovitin, satelliittilautanen ja satelliittikortti.
Pakettiin kuuluvan satelliittikortin avulla näkyvät kanavat ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Teema, YLE FST, YLE Extra, MTV3, Subtv, Nelonen ja JIM. Tilapäisillä katvealueilla kortti on maksuton 31.12.2007 asti. Laitepaketin hinta ilman asennusta on 50 EUR. Laitteiden välittämisen hoitaa Canal Digitalin asiakaspalvelu, p. 0207 699 000 tai asiakaspalvelu@canaldigital.fi.
Digi-tv:n näkyvyysalueen voi tarkistaa karttapalvelusta osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Myös valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info palvelee näkyvyysongelmatilanteissa ja vastaa digitaalisten tv-lähetysten antennivastaanottoa koskeviin kysymyksiin joka päivä klo 9-21 puhelimitse numerosta 0306 344 488. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@digitv.fi.
Pientehotoistin ratkaisuna pientaloalueilla haastavissa vastaanotto-olosuhteissa
Yksi ratkaisu digi-tv-vastaanoton helpottamiseksi on pientehotoistin. Se on hyvä vaihtoehto, kun useammalla talolla samalla alueella on haastavat digi-tv-signaalin vastaanotto-olosuhteet, jolloin digi-tv-signaalin vastaanotto edellyttäisi alueen kaikkien talojen osalta kustannuksiltaan suurta antenniratkaisua, jotta tv-vastaanotto sujuisi taloissa ongelmitta. Ryhmä pientaloja voi yhdessä hankkia pientehotoistimen ja näin kustannukset voidaan jakaa useampien asukkaiden kesken. Lisätietoa tästä ratkaisusta saa internetistä osoitteesta www.digitv.fi.
Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa
Mikäli digi-tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.
Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.
Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.
Digita / Viestintä