Suodata
Löytyi vastausta vastaus

Useimmat vastaanottimet etsivät uudet kanavat automaattisesti, mutta jotkin televisiot tai digiboksit saattavat vaatia kanavien virittämisen uudelleen tai tehdasasetusten palauttamisen. Ohjeet kanavahaun tekemiseksi löytyvät Digitan internet-sivuilta www.digita.fi/kanavahaku tai laitteen käyttöoppaasta. Digita Info palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–20 numerossa 020 411 7676 tai info@digita.fi.

Kanavahaku

On tärkeää varmistaa, että puhelinnumero on ilmoitettu oikein maksu-tv-kortin tilauksen yhteydessä.

Joissakin tapauksissa vanha maksu-tv-kortti saattaa olla rikki tai epäsopiva kortinlukijaan. Ratkaisuna on hankkia uusi maksu-tv-kortti vanhan tilalle.

Kun maksu-tv-kortti linkitetään kortinlukijaan, voi valtuutuksien läpimenossa ja salauksen purussa kestää hetki. Linkityksen jälkeen jätä tv auki jollekin tilaamistasi maksu-tv-kanavista, jolloin kanavan salauksenpurku aktivoituu. Salauksenpurku saattaa kestää muutamasta minuutista yli 30 minuuttiin.

Varmista yhteisantennitalouksissa, että maksu-tv-kanavaniput ovat saatavilla alueellasi, katso: digita.fi/karttapalvelu. Vanhemmat maksu-tv-kortit ja kortinlukijat voivat hakea salausavaimia kanaviin liittyen hitaammin kuin uudemmat. Joidenkin tv-laitteiden kanssa voi olla yhteensopivuusongelmia. Nopeuttaaksesi salauksen purkaantumista sammuta tv-laitteesta virta, irrota kortinlukijamoduuli kortteineen tv-laitteesta, kytke tv-laitteeseen virta ja syötä kortinlukijamoduuli laitteeseen.

Kortinlukija sijoitetaan tv-laitteen Common Interface -paikkaan. Joissakin Samsung tv-laitteissa Common Interface on tv-laitteessa irrotettava adapteri, joka tulee kiinnittää tv-laitteeseen, ennen kortinlukijan kiinnittämistä. Tämä on voinut television asennusvaiheessa jäädä kiinnittämättä. Mikäli Common Interface -adapteria ei ole kiinnitetty tai sitä ei löydy tv-pakkauksesta, voi uuden adapterin ostaa esimerkiksi Verkkokaupasta.

HybridiTV:n tietosuojakuvaus löytyy oheisesta linkistä.

HybridiTV:n tietosuojakuvaus

HybridiTV-palvelut voi kytkeä pois päältä tv-laitteen asetuksista. Eri valmistajat kutsuvat palveluita eri nimillä: esimerkiksi “interaktiivinen sovellus”, “HbbTV”, “datapalvelusovellus”. HybridiTV-palvelut poistuvat myös käytöstä, kun käyttäjä kytkee tv-laitteensa pois internetistä.

HybridiTV-palvelut toimivat suurimmassa osassa uusia älytelevisioita, kun TV on yhdistettynä Digitan antenni-tv-verkkoon tai Telian Kaapeli-TV:een sekä internetiin. Kun käyttäjä liikkuu tv-kanavilla ja televisioruudun vasempaan alanurkkaan ilmestyy kanavalle tultaessa punainen Palvelut-ikoni, tällöin käyttäjällä on mahdollista käyttää HybridiTV-palveluita.

HybridiTV-palvelut saa käyttöön kytkemällä tv-laiteen internetiin. HybridiTV-palvelut ovat saatavilla ja Digitan antenni-tv-verkossa, Telian kaapeli-tv:ssä, Elisan kaapeli-tv:ssä Ylen ja MTV:n kanavilla sekä DNA kaapeli-tv:ssä MTV:n kanavilla. Lisäksi tv-laitteen tulee tukea HbbTV-standardia. Useissa tv-laitteissa HbbTV-palvelut ovat jo automaattisesti aktivoitu päälle.

Katso tarkempi listaus HybridiTV:n lisäpalveluista oheisesta linkistä.

www.hybriditv.fi

HybridiTV:n avulla tv-yhtiö pystyy synkronoimaan tv-kanavien ja netin sisällöt saumattomasti yhteen. HybridiTV on toteutettu pilvipalveluna, jota ei jaeta jokaiseen päätelaitteeseen erillisenä sovelluksena. Tämä tarkoittaa, että yksi toteutus käy kaikkiin televisioihin, joten merkki- ja mallikohtaisia variaatioita ei ole tarve toteuttaa. HybridiTV-ratkaisu mahdollistaa mm. hallitummat versiopäivitykset, edullisen palvelun ylläpidon ja keskitetyn tietoturvan.

HybridiTV-palvelut ovat yleisiä myös maailmalla. Suomessa kuitenkin kehitetään ensimmäisten joukossa esimerkiksi HybridiTV:een liittyviä interaktiivisia mainontapalveluita.

Hybridi-tv-palveluista voi lukea lisää sivuiltamme.

Lue lisää

HybridiTV-palvelut toimivat siellä, missä näkyvät Digitan antenni-tv-kanavat, Telian kaapeli-tv, Elisan kaapeli-tv sekä DNA:n kaapeli-tv ja internet-yhteys on saatavilla. Jos hybridi-tv-palvelu välittää videokuvaa internetistä, tulee internet-yhteyden olla riittävän nopea (~yli 1 Mbit/s).

Tällä hetkellä kaikki HybridiTV-palvelut ovat kuluttajalle täysin ilmaisia. Tulevaisuudessa HybridiTV:een voidaan kehittää myös maksullisia palveluita.

HybridiTV-palvelut toimivat tällä hetkellä Digitan antenni-tv-verkon lisäksi Telian, Elisan sekä DNA:n kaapeli-tv-verkoissa. Kuluttajan kannattaa olla yhteydessä omaan kaapelioperaattoriinsa palveluiden osalta.

Hybridi-tv-palvelut toimivat kaikissa tällä hetkellä Suomessa myynnissä olevissa uusissa älytelevisioissa, sekä tietyissä v. 2013 ja 2014 alkaen myydyissä tv-malleissa. Hybridi-tv-palvelut toimivat sellaisissa tv-laitteissa, jotka tukevat HbbTV-standardia.

Lue lisää Hybridi-palveluiden toimivuudesta

HybridiTV-palvelut ovat helposti saatavilla yhden napin painalluksella tv:n katsomisen yhteydessä, ja nämä lisäpalvelut kytketään yhteen synkronoidusti televisio-ohjelmien kanssa. Esimerkiksi Aloita alusta -palvelu on saatavilla vain HybiridiTV:n kautta. Tulevaisuudessa kuluttajan on mahdollista saada myös kohdennettuja sisältöjä.

Interaktiivinen palvelu tarkoittaa sitä, että kuluttaja pystyy osallistumaan sisältöön esimerkiksi äänestämällä tai pisteyttämällä. Kuluttaja pystyy myös halutessaan tilaamaan puhelimeensa esimerkiksi näytettyyn tv-mainokseen liittyvän etukupongin mainoskatkon aikana kaukosäädintä käyttäen.

HybridiTV:ssä on tällä hetkellä tarjolla tv-kanavien suositut Katsomo-, Ruutu-, Permanto- ja Areena-palvelut. Lisäksi tarjolla on ohjelmaopas sekä lätkäkauden ollessa käynnissä, myös Liiga-tilastosovellus. Lisäksi Digita on lisännyt tarjontaan myös pelkästään Hybridi-TV-päätelaitteilla vastaanotettavia tv-kanavia. Mainoskatkoilla tarjolla voi olla myös interaktiivista tv-mainontaa.

Jotta voit nauttia HybridiTV:stä tarvitset vastaanottimen, jossa on HbbTV-ominaisuus. Huomioithan, jotta kaikki ominaisuudet toimivat, on edellytyksenä HbbTV 1.5-versio. Mikäli televisiossasi on versio 1.0, vain osa HybridiTV ominaisuuksista toimii. Suurimmassa osassa Suomessa myytävistä älytelevisiossa on hybridi-ominaisuus, vaikkei sitä erikseen mainittaisi. HybridiTV toimii antenniverkkotalouksissä sekä tietyin ehdoin kaapelitalouksissa, lue lisää: www.digita.fi/hybriditv

HybridiTV yhdistää antenni-tv:n ja internetin. Se toimii Digitan antennitelevisioverkossa ja mahdollistaa vuorovaikutteiset toiminnallisuudet televisioon sekä muun muassa aiemmin lähetettyjen ohjelmien katsomisen suoraan televisiosta.

Lisätietoa Digitan HybridiTV-sivulta

HD-kuva on nykyistä tarkempi ja sen värimaailma on kirkkaampi ja eloisampi. Voit verrata teräväpiirtokuvaa ja perinteistä kuvaa oheisen linkin kautta.

Hdtvopas.fi

Testatutlaitteet.fi ja hdtvopas.fi tarjoavat lisätietoa laitteista, jotka kykenevät teräväpiirtolähetyksien vastaanottamiseen.

Katso tietoa vastaanottimista

Jotta voit vastaanottaa teräväpiirtolähetyksiä tarvitset UHF-antennin sekä Antenna Ready HD-vastaanottimen (DVB-T2-viritin).

Pääsääntöisesti muutos ei edellytä antennin vaihtoa, mikäli se toimii normaalisti. Nykyaikaisen UHF-antennin pitäisi toimia hyvin.

Antenni-tv:n kanavatarjonta Digitan verkossa on erittäin kattava. Vapaita kanavia on yli 20. Kanavatarjonta antenniverkon vapaiden kanavien ja maksu-tv-kanavien osalta on esitelty sivullamme.

Katso kanavatarjonta

Lisätietoa DVB-T2-siirtymästä on tarjolla hdtvopas.fi-palvelussa.

Lue lisää hdtvopas.fi-sivulta

Tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa.

Siirtymä tehdään, jotta teräväpiirtolähetykset voidaan mahdollistaa antennitalouksissa.

Tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta.

HD-siirtymässä televisiokanavat siirtyvät DVB-T2-lähetysteknologiaan joka mahdollistaa teräväpiirtokuvan lähetyksille, tämä vuorostaan vaatii sopivaa vastaanotinta. Lisäksi osa kanavista siirtyy toiseen kanavanippuun, joka vaatii kanavahaun. Jotkin laitteet tekevät kanavahaun automaattisesti, mutta jos laitteesi ei tätä tee, pitää kanavahaku tehdä manuaalisesti.

Digitan karttapalvelusta löydät tietoa kanavien näkyvyysalueista.

Kaukosäätimestä tulee joskus painettua vahingossa tekstitys nappia, jolloin tekstitys poistuu kokonaan tai se on vääränkielinen. Tarkista ensin, että tekstityskieleksi on valittu suomi ja tekstitys on kytketty päälle. Useimmissa telkkareissa ja digiboxeissa pelkkä asetuksista valittu kielenvalinta ei riitä vaan tekstitys pitää valita laitteen kaukosäätimestä löytyvästä erillisestä tekstitys näppäimestä päälle. Lisätietoja löytyy laitteen käyttöoppaasta.

Katso lisää Traficomin hdtvopas.fi-sivuilta.

hdtvopas.fi

Digitan karttapalvelussa näkyvät sekä ennakoimattomat häiriöt verkossa että ennakkoon ilmoitetut huoltotyöt. Ennakoimattomat häiriöt näkyvät karttapalvelussa punaisella ja ennakkoon ilmoitetut huoltotyöt näkyvät oranssilla. Lisäksi sivuiltamme löytyvät myös verkon häiriötilanteet. Ennakoimattomat häiriöt pyritään korjaamaan mahdollisimman pian.

Siirry karttapalveluun

Tiedotamme huoltotöistä karttapalvelussa.

Siirry karttapalveluun

Näkyvyysongelmia voi olla katvealueilla ja missä tahansa, missä signaali ei ole riittävä. Usein juuri haasteellisissa vastaanottopaikoissa ei signaalilla ole riittävästi häipymävaraa. Sää vaikuttaa tv:n katseluun monella tavoin kuten kesäaika, sateet, vastaanottoantennin jäätyminen ja lumisuus. Signaali on kesällä keskimääräistä huonompi, koska puihin tulee lehdet ja kosteus lisääntyy. Sateet vaimentavat signaalia, ja samoin käy jos antenni kerää jäätä ja lunta.

Lue lisää

Mikäli vastaanottimen kanavahaku ei löydä uuden kanavanipun kanavia tai esiintyy muita ongelmia, kannattaa tarkistaa isännöitsijältä, että yhteisantennijärjestelmään on lisätty kanavavahvistin uudelle kanavanipulle. Kanavavahvistimen lisäys koskee yleensä rivi- ja kerrostaloja. Kiinteistön isännöitsijä huolehtii tarvittavasta lisäyksestä yhteisantennijärjestelmään. Omakotitaloissa kannattaa tarkistaa, että vastaanottoantenni on kunnossa ja kattaa UHF-kanavat 21–49.

Kannattaa aina tarkistaa vastaanottoantennien suuntaus sekä antennin kunto. Vastaanottoantenni pitää suunnata pää- tai täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset. Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21–49.

Lue lisää

Kannattaa tarkistaa, että kaikki laitteistojen johdot ovat kytkettyinä kunnolla paikoilleen esim. seinästä digisovittimeen menevä antennin johto. Lisäksi kannattaa kokeilla uutta kanavahakua tai tehdasasetusten palautusta. Ohjeita em. toimenpiteisiin saa oman digisovittimen käyttöoppaasta.

Ålands Radio och TV Ab vastaa radio- ja tv-lähetyksistä Ahvenanmaalla. Ahvenanmaan maakuntahallinnon omistama osakeyhtiö päättää täysin itsenäisesti, mitä radio- ja tv-kanavia Ahvenanmaalla lähetetään.

Ålands Radio och TV Ab

Kukin kaupallinen televisioyhtiö tekee toimilupansa puitteissa päätökset siitä, minkä tv-asemien kautta niiden ohjelmat välitetään. Digita neuvottelee asiakkaidensa kanssa verkon laajenemisesta ja tiedottaa mahdollisista laajenemisista Internet-sivuillaan.

Televisiolähetyksiä voidaan tekstittää kahdella eri tavalla: tekstitys voidaan polttaa kuvaan tai käyttää digitaalista tekstitystä (DVB-tekstitys), jolloin teksti kulkee tv-lähetyksessä omana signaalinaan (kuten myös kuva ja ääni) ja vastaanottimen tehtävänä on koota näistä osasista toimiva ja oikein ajastettu ohjelma.

Lue lisää

Antenni-televisioverkossa on nähtävissä useita tv-kanavia ja kuultavissa useita radiokanavia. Osa kanavista on maksu-tv-kanavia ja niiden katsomiseen tarvitaan maksukortti ja vastaanotin, jossa on paikka maksukortille. Ohjelmatarjontaa vaihtelee jonkin verran alueittain.

Katso lisää Karttapalvelusta

Koko televisioverkossa lähetetään tv-signaalin mukana kaikkien televisiokanavien tiedot, esimerkiksi kanavien nimet. Jotkin vastaanottimet näyttävät sellaistenkin kanavien nimet, jotka eivät näy kyseisellä näkyvyysalueella. Tästä johtuu, että digisovitin saattaa näyttää aluekanavien nimet televisiokanavien luettelossa myös muiden lähettimien alueella.

Kaikissa tv-vastaanottimissa kellot eivät siirry automaattisesti kesä/talviaikaan. Kellot tulee päivittää manuaalisesti vastaanottimen asetuksista.

Telkkarin automaattinen viritys voi joissakin tapauksissa hakea signaalia radio-ja tv-asemalta, mihin antenni ei ole suunnattu. Tällainen on mahdollista paikoissa, joissa on mahdollista vastaanottaa signaalia useammalta kuin yhdeltä radio- ja tv-asemalta. Avuksi voi kokeilla esimerkiksi virittää kukin kanavanippu manuaalisesti kerrallaan. Antenni-tv:ssä kanavat on jaettu A, B, C, E ja F-kanavanippuihin. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät nettisivultamme.

Digisovitin ei tee kuvaa tyhjästä eli antennista on saatava riittävä signaalitaso. Heikolla antennisignaalilla kuva palikoituu tai pysähtelee ja ääni saattaa pätkiä sekä koko kanavanippu voi tippua pois.

Lue lisää signaalin voimakkuudesta ja laadusta

Antennin tulee kattaa koko UHF-alue eli kanavat 21–49. Yhteisantennijärjestelmässä on oltava kanavakohtaiset vahvistimet. Siirryttäessä T2-lähetystekniikkaan antennia ei tarvitse uusia.

Katso lisätietoa

Digitan antenni-tv-verkko kattaa laskennallisesti noin 99,9 prosenttia Manner-Suomen väestöstä. Ohjelmatarjonta vaihtelee jonkin verran alueittain. Tv-yhtiöt päättävät toimilupiensa mukaisesti kanaviensa näkyvyysalueista. Lue lisää näkyvyysalueista tai tarkastele näkyvyysalueita karttapalvelussa.

Siirry karttapalvluun

Kanavanippu eli multipleksi on digitaalisen lähetysjärjestelmän signaali, jolla ohjelmakanavat lähetetään katsojalle yhtenä nippuna. Tällainen nippu sisältää useita ohjelmia ja palveluja, kaiken niihin liittyvän kuva- ja äänimateriaalin sekä oheispalvelujen datan. Yleensä puhutaan vain kanavanipuista. Yksi kanavanippu sisältää tietyn määrän tv-kanavia.

Lisätietoja Digitan radiopalveluista saa Digita Info-neuvontapalvelusta. Digita Info palvelee maanantaista perjantaihin klo 8.00 – 20.00. Digita Infon puhelinnumero on 020 411 7676 ja sähköpostiosoite info@digita.fi. Median yhteydenotot Digitan viestintään, p. 020 411 711.

Digita tuottaa radiopalveluita Yleisradiolle ja suurelle joukolle kaupallisia radioita. Digita tarjoaa radiopalveluita kaikille radiotoimiluvan ja lyhytaikaisen radiotoimiluvan haltijoille.

Lue lisää Digitan radiopalveluiden käyttäjistä

Teknisesti kuuluvuusalueeseen vaikuttavat lähetysantennikorkeus, lähetysteho ja kuuluvuusalueen maaston muodot. Radiolähetyksiin valitaan sellainen lähetysteho, -paikka ja –antennikorkeus, että se täyttää radioluvan ehdot.

Digita toimittaa radiolähetyksiä koko manner-Suomeen. Yksittäisen kanavan kuuluvuusalue ja –aika vaihtelevat lyhytaikaisesta yhden lähettimen verkosta maanlaajuisiin jatkuviin verkkoihin.

Digita tuottaa radiolähetyspalveluita radiotoimiluvan haltijoille, asiakkailleen, joiden hallussa oleviin radiolupiin lähettäminen perustuu. Radioluvan myöntää Viestintävirasto. Digitan radiopalveluihin kuuluu radiolupien hakeminen Viestintävirastolta valtakirjalla radiotoimiluvan haltijan näin halutessa.

Viestintävirasto valvoo sekä radioluvan varaisia radiolähetyksiä että ohjelmistoluvan varaista sisältöä.

Miten toimilupaa haetaan radiotoimintaa varten?Valtakunnalliset ja alueelliset radiotoimiluvat julkaistaan haettaviksi liikenne- ja viestintäministeriön toimesta. Lyhytaikaista radiotoimilupaa voi hakea kuka tahansa Viestintävirastosta. Viestintäviraston sivuilla on sähköinen kaavake hakua varten sekä tietoa radioaseman perustamisesta.

Katso kaavake Viestintäviraston sivuilta

Radiolähetyksiä saa lähettää radiotoimiluvan haltija tai Digita, joka tuottaa radiokanavalle lähetyspalveluita. Radiotoimilupia on kolmenlaisia: valtakunnallinen, alueellinen ja lyhytaikainen.

Lue lisää

Viime vuosina moni radiokanava on siirtynyt jakelemaan radio-ohjelmaa perinteisten lähetysten rinnalla myös Internetissä. Nettiradiota voi vastaanottaa esim. tietokoneella. Radiokanavilla on nykyään monipuolisia Internet-palveluita; esimerkiksi yksittäisiä radio-ohjelmia voidaan ladata nk. Podcasteina yhteensopiviin päätelaitteisiin. Kanavien nettiradioita voi kuunnella esimerkiksi kunkin kanavan omien nettisivujen kautta.

Digita tuottaa radiolähetyspalvelua radiotoimiluvan haltijoille ja YLElle.

Radio-ohjelma tehdään yleensä studiolla tai suoraan tapahtumapaikalla. Digita siirtää radio-ohjelman ohjelmansiirtoverkossaan lähetysasemalle. Lähetysasemalla radio-ohjelma lähetetään radiolähettimellä ilmaan, josta se on vastaanotettavissa radiovastaanottimella aseman kuuluvuusalueella.

Kullakin radioasemalla ja radiokanavalla on oma kuuluvuusalueensa. Radiokanavien kuuluvuusalueet löytyvät Digitan karttapalvelusta. Nettiradiot kuuluvat kaikkialla siellä, missä Internet toimii. FM-radioiden kuuluvuuteen vaikuttaa myös käytettävä vastaanottotapa. Erilaisia vastaanottotapoja ovat: - kiinteä ulkoantenni - autovastaanotin - sisäantenni - kannettavat laitteet, joissa sisäänrakennettu tai kiinteä ulkoinen antenni

Katso kuuluvuusalueet karttapalvelusta

Digita noudattaa voimassa olevaa EU-tasoista tietosuoja-asetusta (GDPR) ja asiakassuhteen muutoksessa kaikkia henkilötietoja käsitellään asianmukaisesti ja asetusta noudattaen.

Tarkemmat tiedot kanavatarjonnasta löytyvät myöhemmin digita.fi-palvelusta.

Digita laajentaa HD-kanavien peittoaluetta 90 %:iin alkuvaiheessa. Digitalla on valmius laajentaa HD-lähetykset myös valtakunnalliseksi nopeassa aikataulussa.

Ajankohtaisen tilanteen kanavien peittoalueista voit tarkistaa täältä

Osana maksu-TV-uudistusta Digita tuo uusia HybridiTV-palveluja ja kokonaisia TV-kanavia tarjoomaansa. Kanaville tuotavat lisäpalvelut (esim. suoratoistopalvelut) käynnistuvät suoraan kanavalta kaukosäätimen punaista nappia painettaessa. HybridiTV-kanavat toimivat samalla tavalla kuin muutkin kanavat eli menemällä tietylle kanavapaikalle.

Digita tutkii koko verkon hyödyntämistä kattavasti. Mitään vaihtoehtoja ei vielä tässä vaiheessa suljeta pois.

Digitan UHF-verkon HD-tarjonta kasvaa 1.1.2020 alkaen, kun maksu-tv-kanavat käynnistyvät.

AnteroTV:n asiakaspalvelu palvelee maksu-tv-asiakkaita puhelimitse arkisin klo 10-15 numerossa 0800 181 181 ja anterotv.fi/asiakaspalvelu-sivun yhteydenottolomakkeen kautta.