Älykkäämpi jätehuolto säästää ympäristöä ja rahaa – oululaisyrityksen innovaatio taklaa yleisimmät jätehuollon ongelmat
Julkaistu: 29.10.2020
Useassa taloyhtiössä, yrityksessä ja jätehuoltoyhtiössäkin voitaisiin säästää sekä rahaa että ympäristöä jätehuollon älykkäällä optimoinnilla. Oululaisyrityksen kehittämä Jaete-anturi vastaa ongelmiin lupauksella jouhevoittaa jätehuoltoa entisestään.
Tulvivia jäteastioita ja jäteautojen hukkareissuja – kuulostaako tutulta teidän taloyhtiössänne tai yrityksessänne? Jäteastioiden tyhjennyssykli on tavallisesti jokaisen itse päätettävissä. Harva kuitenkaan kykenee optimoimaan tyhjennystä tai astioiden kokoa silmämääräisesti aivan nappiin.
– Suurimmat jätehuollon epäkohdat liittyvät juuri astioiden ylitäyttöihin. Likaantuneisiin roska-astioihin ja niiden ympäristön siistimiseen käytetään aivan liikaa rahaa, toteaa Wastebook Oy:n toimitusjohtaja Mikko Ahokas.
Oululaisyritys Wastebook Oy hyödyntää jätehuollon ongelmien ratkomisessa toisen Oululaisen yrityksen iProtoXi Oyn IoT-teknologiaa. Jaete-anturi mittaa jäteastian ja syväkeräysastian pintaa, lämpötilaa, kosteutta ja jopa paikkaa ja asentoa. Anturi voidaan kiinnittää jäteastioiden lisäksi moniin kohteisiin, kuten esimerkiksi sakokaivoihin ja jätevesisäiliöihin.
Älykäs anturi lähettää reaaliaikaista mittaustietoa pilvipalveluun, jonka avulla yritys, jätehuoltoyhtiö, taloyhtiö tai kotitalous voi seurata muun muassa jäteastioiden tai säiliöiden täyttöastetta. Anturin avulla voidaan siten optimoida jäteastioiden määrää, kokoa ja tyhjennyssykliä vastaamaan paremmin tarpeita.
Ahokkaan mukaan sopivien jäteastioiden valinnalla ja optimoinnilla esimerkiksi taloyhtiö voisi säästää satoja tai jopa tuhansia euroja vuodessa taloyhtiön asukasmäärästä riippuen.
– Lisäksi anturin avulla saadaan tarkkaa tietoa syntyvien jätteiden määrästä ja kierrätysasteesta, hän lisää.
Jäteastiat joutuvat myös aika ajoin ilkivallan kohteiksi. Jaete tuo tähän ongelmaan turvaa ennaltaehkäisevällä tavalla: se voi esimerkiksi hälyttää jäteastian lämpötilan noustessa syttymislämpötilan yläpuolelle.
Jaete hyödyntää kotimaisen Digitan verkkoa
Jaete-anturin tiedonsiirto tapahtuu kotimaisen Digitan LoRaWAN-verkossa, johon päädyttiin eritoten sen mahdollistaman pienen virrankulutuksen ansiosta.
– Digitan tarjoama verkko on Suomessa erittäin kattava, luotettava ja kilpailukykyinen. Virrankulutus on pientä, joten se soveltuu erinomaisesti Jaete-tyyppisen anturin tiedonsiirtoon. Verkon avulla antureissa käytettävä paristo voi kestää jopa 10 vuotta. Lisäksi verkko tarjoaa paikannuspalvelut, perustelee Ahokas valintaa.
Toisin sanoen anturi ei vaadi yksinkertaisen paikalleen asennuksen jälkeen juurikaan huoltotoimenpiteitä, vaan toimii lähes huoltovapaasti.
Jaete-anturilla varustetut jäteastiat lähettävät mittaustietoa pilvipalveluun, jonka kautta myös esimerkiksi viranomaiset voisivat kerätä tarkempaa tietoa syntyvistä jätelajeista ja -määristä sekä niiden ympäristövaikutuksista.
Anturin on suunnitellut ja sitä valmistaa niin ikään oululainen IoT-järjestelmätarjoaja iProtoXi, joka vastaa myös Jaeten pilvipalvelusta. Sekä anturi, että pilvipalvelu hyödyntävät iProtoXin kehittämää Aistin IoT-alustaa, jonka avulla on nopea kehittää erilaisia vähävirtaisia IoT-kokonaisratkaisuja. Jaete-anturin kehittelyssä otettiin huomioon erityisesti lämpötilavaihteluiden, kosteuden ja paristojen kestävyys.
– Lisäksi laitekoon tuli olla mahdollisimman pieni, ja sen tuli olla helppo kiinnittää eri kohteisiin. Anturin hinnan ja toimintavarmuuden tuli kohdata mahdollisimman hyvin, kertoo iProtoXin toimitusjohtaja Janne Kallio.
Suomen vaihtuviin vuodenaikoihin ja suuriinkin lämpötilaeroihin suunniteltu anturi ei häiriinny esimerkiksi jäästä, lumesta ja vedestä. Jäteastioihin suunniteltu Jaete vaatii vaihtelevien olosuhteisen kestävyyden lisäksi myös luotettavan huoltovarmuuden. Anturin tulee kestää toimintakunnossa myös likaantuessaan.
Myös iProtoXi hyödyntää monissa ratkaisuissaan Digitan LoRaWAN-verkkoa. Kallio kehuu Digitaa luotettavana kumppanina, jonka toimivuuteen on voinut luottaa ympäri Suomen.
– Digita on tarvittaessa laajentanut nopeasti LoRaWAN-verkkoa asiakkaidemme käyttöpaikkojen mukaan.
Jätehuoltoon tehokkuutta ”älyastioilla”
Jätehuollolle Jaete tarjoaa mahdollisuuden entistä tehokkaampaan reittioptimointiin tyhjennysten välillä, kun astioita ei tyhjennetä vajaina.
– Jätehuollon suurin hiilijalanjälki kohdistuu erityisesti logistiikkaan. Älykkäillä astioilla varustettu jätehuolto voi säästää yksittäisissä kuljetuskustannuksissa jopa 20–40 prosenttia, lupaa Wastebook Oy:n Mikko Ahokas.
Jaete tähtää kaupalliseen myyntiin vuoden 2021 alussa. Hiljattain anturi on ollut ensimmäisten joukossa koekäytössä oululaisella Haurun Jäteauto Oy:llä, jossa anturin toivottiin vähentävän turhia ajokilometrejä ja optimoivan tyhjennysvälejä.
– Jaete vastasi näihin ongelmiin hyvin, ja myös itse laite toimi hyvin. Pystyimme tekemään pysyviä muutoksia asiakkaidemme logistiikkaan eli siihen, kuinka usein ja millä rytmillä käymme asiakkaiden luona. Käyntimäärät vähenivät hieman, ja tällä asiallahan on iso merkitys ympäristön kuormittavuuden kannalta, kertoo Haurun Jäteauton toimitusjohtaja Mikko Hauru.
Haurun Jäteauton kokeilussa anturit asetettiin esimerkiksi taloyhtiöissä tyypillisiin 660 litran kokoisiin jäteastioihin sekä Molok-syväkeräyssäiliöihin.
Hauru toteaa, että jäteastioiden pinnanmittaus sekä jätteenkeräysvälineiden täyttöasteet ovat tärkeässä roolissa, kun halutaan vähentää hiilidioksidipäästöjä. Koska kokemukset Jaete-anturista olivat positiiviset, yritys kehitti sen myötä uuden palvelun Hauru Smartin.
– Hauru Smart -palvelukonseptissa pystymme ratkaisemaan asiakkaiden ongelmat älykkäästi eli ylitäyttöongelmat poistuvat ja siten toimintamme hiilijalanjälki pienenee. Tästä hyötyvät kaikki asiakkaamme sekä ympäristö, jossa toimimme.
Artikkeli on julkaistu alun perin mtvuutiset.fi-sivuilla kaupallisena yhteistyönä.