Edge computing valjastaa radiomastotkin konesalikäyttöön
Julkaistu: 20.2.2018
Edge computing mahdollistaa 5G-teknologialla toteutettujen palvelujen sujuvuuden. Olemassa olevan infrastruktuurin hyödyntäminen on otollinen tapa hajauttaa sisällöt ja sovellusten laskentateho verkkoon.
Parissa kolmessa vuodessa 5G-teknologia on kuin 4G meille nyt: Data liikkuu yhä nopeammin ja suuremmassa määrin ja siitä tulee meille kaikille oletusarvoisesti arkipäiväistä. Esimerkiksi massiivisessa yleisötapahtumassa 10 000 ihmistä voi yhtä aikaa kuvata älypuhelimella 4K-videota, lähettää sen livenä nettiin ja jokaisen käyttäjän oletus on, että kaikki toimii, reaaliajassa.
Mitä 5G-maailman toteutuminen vaatii tiedonsiirron infrastruktuurilta? Vastaus on edge computing, Se tarkoittaa sisältöjen ja palveluiden vaatiman laskentatehon fyysistä hajasijoittamista verkostossa useisiin eri kohtiin, jossa ne ovat aina kuluttajan lähellä ja ulottuvilla. Markkinoille on ilmestynyt erilaisia ratkaisuja, kuten siirrettäviä, kontteihin rakennettuja minikonesaleja. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan.
Olemassa olevan verkoston jalostaminen uudelle tasolle
Maailmalla monet masto- ja konesalitoimijat yhdistävät voimiaan tarjotakseen edge computingia. Digitalla löytyy molemmat talon puolesta: Tarjolla on Suomessa koko valtakunnan kattava radio- ja TV-mastojen verkosto, joka päivitetään soveltuvaksi uudelle tarpeelle edge computing-infrastruktuurille.
Digitan mastot ovat lähtökohtaisesti huikeita tietoliikennekeskittymiä ja niissä kaikissa on konesaleiksi jalostettavia laitetiloja, joihin voi tuoda laitteita ja dataa. Mastojen yhteydessä on isojakin kiinteistöjä, joissa on varmistettu sähkönsyöttö ja varavoimalaitteet olemassa. Niiden muuttaminen konesaleiksi, vastaamaan korkeamman tason vaatimuksia, on melko yksinkertainen asia, mutta mahdollisuus tallentaa dataa ei yksistään riitä.
Palvelut kuluttajien ulottuville
Data täytyy myös saada käyttäjien ulottuville. Ainutlaatuisesta mastoverkostamme voidaan rakentaa satojen datan talletusnoodien päälle valtakunnallinen pilvi, jonka avulla palvelut toimitetaan käyttäjille asti.
Mastomme on rakennettu 60- ja 70-luvuilla ja niillä on huippusijainnit mobiilisignaalien lähettämistä ajatellen. Ennen pitkää voimme tarjota asiakkaillemme valmiin alustan, ainutlaatuisen verkoston sovellusten levittämiseen.
Entä turvallisuusasiat? Niistäkään ei tarvitse tinkiä. Mastomme ovat aidattuja ja kameravalvottuja, useasti päiväsaikaan myös miehitettyjä.
5G-pilotoinnin aika on nyt!
Edge computing yltää valtiorajojen yli. Me Digitassa uskomme, että Helsingistä tulee selkeä datahubi edge computingissa kansainvälisellä tasolla, koska kaupungilla on strateginen sijainti Euroopan, Aasian ja Venäjän välisten yhteyksien risteyksessä. Jos haluaa tarjota palveluita esimerkiksi Pietarin talousalueella, latenssi esimerkiksi Tukholmasta tai Saksasta kasvaa liian suureksi, mutta tarjoamalla sisältöjä Helsingistä käsin latenssi minimoituu.
Viimeistään nyt on aika pilotoida palveluita, jotka perustuvat 5G:hen ja edge computingiin ja niitä kannattaa testata nimenomaan Suomessa. Olemme mobiilidatan suurkuluttajamaa, jossa uudet teknologiat kuten 5G omaksutaan nopeasti ja laajasti käyttöön. Juna kulkee, hyppää mukaan!