IoT-teknologia tekee vesivahingon havaitsemisesta ja kulunvalvonnasta edullista, energiatehokasta sekä helppoa
Julkaistu: 4.8.2021
Uusi IoT-teknologia tekee kulunvalvonnasta ja vesivahingon havaitsemisesta vaivatonta ja kustannustehokasta.
Teknologiayhtiö Digita Oy ja turvallisuusalan laitteita, hälytysjärjestelmiä ja kulunvalvonnan ratkaisuja tarjoava Novosec Oy yhdistivät voimansa. Yhteistyön tuloksena syntyi IoT-teknologiaan perustuvia ratkaisuja, jotka sopivat sekä kunta-, yritys- että kuluttaja-asiakkaille.
Muutama vuosi takaperin Novosecilla kartoitettiin markkinoille saapuneen IoT-teknologian (Internet of Things) mahdollisuuksia turvallisuusalalla. Yhteistyökumppaniakin tarvittiin, sillä IoT-laitteet vaativat toimiakseen verkon.
– Päädyimme Digitaan. Digita on iso yritys, jonka kyky ja mahdollisuus laajentaa LoRaWAN-verkko (Long Range Wide Area Network) valtakunnalliseksi olivat realistisia, Novosecin myyntijohtaja Iiro Vuorela muistelee.
Vuorelan mukaan LoRaWan-verkon etu on, että siihen voi liittää kaikki teknologiaverkkoon hyväksytyt laitteet. Verkolla on selkeät standardit, kuten mobiiliverkkoon liitettävillä laitteilla. Yhteensopivuudesta ei tarvitse huolehtia.
– Tämä on etu sekä meidän että asiakkaidemme kannalta, Vuorela sanoo.
Myös Novosecin tytäryhtiöille Ruotsissa ja Virossa teknologian käyttöönotto on kannattavaa, sillä LoRaWAN-verkolla on myös lähimaissa suuri kattavuus.
– Digitalla yhteistyössä halua kehittää palveluamme. He eivät ole pelkkä operaattori, vaan ihan oikea yhteistyökumppani, Vuorela kiittelee.
Edullisempaa valvontaa
IoT-laitteet ovat helppokäyttöisiä, mutta monipuolisia laitteita, joiden tehtävä on kerätä tietoa. Laitteistoon ja verkkoon yhdistetyn ohjelmiston avulla tietoa voidaan käyttää eri tarkoituksiin. Tällaista tietoa voidaan turvallisuusalalla hyödyntää.
– Totesimme, että tähän asti valtaosa markkinoilla olevista ohjelmistoratkaisuista ovat hienoja ja isoja, mutta kalliita. Tällaiset ratkaisut on tarkoitettu pääasiassa teollisuuden käyttöön. Niiden avulla valvotaan jonkin laitteiston virrankulutusta, vedenkulutusta tai muuta toimintaa. Järjestelmien avulla saadaan tietoa säästökohteista, Vuorela kertoo.
Novosec ei kutsukaan uusia IoT-teknologiaan pohjautuvia ratkaisujaan hälytysjärjestelmiksi. Uudet laitteet ja ohjelmisto eivät ole turvajärjestelmiä, sillä hälytysjärjestelmät perustuvat eri standardeihin, ovat yleensä raskaampia ja siten kalliimpia.
– Hälytysjärjestelmissä on aina keskusyksikkö, joka vaatii verkkovirtaa ja varmistuksena niissä on myös akku. Ne on tarkoitettu estämään murtoja tai ainakin hälyttämään niistä. Nykyään myös turvajärjestelmissä on mahdollisuudet vesivuotojen valvontaan ja kulunvalvontaan, mutta ominaisuudet nostavat hintaa, Vuorela selittää.
Kevyempään käyttöön perinteiset teollisuuden ratkaisut ovat liian raskaita, eikä jokaiseen tilaan tarvita hälytysjärjestelmän kaikkia ominaisuuksia.
– Jos esimerkiksi valvotaan yksittäistä ovea, ei monimutkaista analytiikkaa tarvita. Tällaisia ovia voivat olla esimerkiksi teknisten tilojen ovet, lääkehuoneiden ovet tai sähkökaappi. Ei tarvita kuin tieto, onko ovi auki vai kiinni. Lähdimmekin kehittämään ohjelmistoa, joka on asiakkaalle helppo hallita, Vuorela painottaa.
Laajeneva tuoteperhe
Yhteistyön tuloksena syntyneeseen EL-IoT-tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä kolme laiteratkaisua. Tuoteperheeseen lanseerataan tulevaisuudessa lisää laitteita, kuten paniikkipainikkeita ja erilaisia antureita.
– Monitoimi-ilmaisinta, joka havaitsee kallistukset ja magneetin avulla oven tai ikkunan avautumisen, voidaan käyttää esimerkiksi tilan kulunvalvontaan. Lisäksi ilmaisin mittaa ilmankosteuden ja lämpötilan, Vuorela kuvailee.
– PIR-liikeilmaisin voidaan puolestaan asentaa tilaan, jossa ei kenenkään periaatteessa pitäisi liikkua. Liiketunnistin mittaa myös tilan lämpötilaa, Vuorela kertoo.
Kahden perinteisen kulunvalvontaratkaisun lisäksi tuoteperheessä on laite, joka voi pelastaa monta vuokrakohdetta suurilta vahingoilta.
– Kolmas tuoteperheen laite on vesivuotoilmaisin, johon voidaan asentaa jopa neljä kappaletta vesivuototunnistimia. Tunnistimet voidaan asentaa potentiaalisten vuotopaikkojen läheisyyteen, esimerkiksi pesukoneen alle, tiskikoneen alle tai vaikkapa tiskipöydän läheisyyteen. Vesivahingon sattuessa laite lähettää viestin ohjelmistolle, joka ilmoittaa vesivuodosta tekstiviestillä, Vuorela avaa.
Helppo ja energiatehokas
Kaikille ratkaisuille yhteinen tekijä on ohjelmisto, jonka kautta laitteita hallitaan. Markkinoilla olevat vastaavat laitteet toimivat yleensä valmistajan omalla sovelluksella, jolloin joka laitteella on oma erillinen sovellus. EL-IoT-ratkaisuissa kaikkia laitteita voidaan laitetoimittajasta riippumatta hallita saman ohjelmiston avulla. Erillisiä sovelluksia ei tarvitse opetella ja päivittää.
– EL-IoT-ohjelmistoon liitettävien laitteiden käyttöikä voi olla hyvin pitkä, joten sama hallintosovellus useilla laitteilla säästää aikaa ja vaivaa. Vesivuodoista tai luvattomista tunkeutumisesta aiheutuvat hälytykset voidaan välittää esimerkiksi tekstiviestinä suoraan alueesta vastaaville huoltomiehille, Vuorela kertoo.
LoRaWAN-verkossa jokainen laitteista on itsenäinen ja kommunikoi suoraan verkkoon. Laitteiden toiminta ei vaadi esimerkiksi erillistä serveriä.
– Asentamiseen ei tarvita erikoiskoulutettua teknikkoa. Ilmaisimen osaa kiinnittää seinään tai oveen kuka tahansa. Samoin vesivuotoilmaisin on helppo asettaa vaikkapa tiskikoneen alle, Vuorela sanoo.
EL-IoT-ratkaisut ovat myös energiatehokkaita. Laitteet toimivat paristoilla, sillä valvonta ja tiedonsiirto vaatii hyvin vähän virtaa.
– Perinteisten verkkovirrassa tai isoilla akuilla toimivien hälytysjärjestelmien virrankulutus on jotain ihan muuta, Vuorela toteaa.
Vaikka EL-IoT-ohjelmisto on tällä hetkellä käytössä vain yrityksille, kunnille ja kaupungeille, on Novosec kehittämässä myös mobiilisovellusta kuluttajakäyttöön.
– Mobiilisovellus on tulossa markkinoille kesän jälkeen. Jos hankit laitteen tai pari vaikkapa mökille, on niiden hallinta sovelluksen kautta helppoa ja järkevää, Vuorela kertoo.
Vuorela muistuttaa, että on olemassa paljon paikkoja, joiden valvonta perinteisillä hälytysjärjestelmillä tulisi liian kalliiksi. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi laitetilat, joihin ei periaatteessa kukaan saisi mennä. Niitä ei valvota, koska se perinteisillä valvontamenetelmillä tulisi liian kalliiksi.
– EL-IoT on tähän tarkoitukseen yksinkertainen, helppo ja edullinen käyttää. Kaikki laitteet testataan ensin Digitan verkossa. Digita toimii tässä yhteydessä kuin mobiilioperaattorit, Vuorela päättää.
Digitan LoRaWAN-verkko
- Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
- Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
- Perustuu LoRaWAN-teknologiaan (Long Range Wide Area Network), joka sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkien etäisyyksien välillä
- LoRaWAN-verkon tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
- Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä ne vaadi kaapelointeja
- Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
Artikkeli on julkaistu alun perin mtvuutiset.fi-sivuilla kaupallisena yhteistyönä.