iProtoXi
Julkaistu: 26.1.2022
Tilastokeskuksen Tietotekniikan käyttö yrityksissä 2020 -tutkimuksen mukaan noin 40 prosentilla suomalaisyrityksistä oli käytössä laitteita tai järjestelmiä, joita voi valvoa tai hallita internetin välityksellä – toisin sanoen IoT-laitteita tai -ratkaisuja.
Näissä ja monissa muissakin yrityksissä pohditaan aktiivisesti, millaisia hyötyjä IoT-teknologiasta voitaisiin saada omaan liiketoimintaan. Myös vastuullisuuden toteuttaminen liiketoiminnassa on korostunut voimakkaasti viime vuosina, ja siihen IoT-ratkaisut ja niiden ympärille rakentuneet IoT-ekosysteemit voivat tarjota lukuisia uusia mahdollisuuksia.
Heitä varten on Digita ja sen ympärilleen rakentama suomalaisten, vastuulliseen liiketoimintaan tähtäävien huippuosaajien IoT-ekosysteemi, joka on on mahdollistanut satojen vastuullisten ja korkealuokkaisten ratkaisujen tarjoamisen asiakkaille mm.
energia-, vesi-, rakennus-, LVI- ja jätehuoltosektoreilla.
Esittelemme artikkelisarjassamme Suomen IoT-toimijoita. Laitevalmistajista on tällä kertaa vuorossa iProtoXi Oy.
Nimi: | iProtoXi Oy |
Liikevaihto: | n. 1 MEur (2021 arvio) |
Perustettu: | 2012 |
Kuka olet?
Janne Kallio, toimitusjohtaja ja yksi iProtoXin perustajista. Olen taustaltani insinööri, ja ennen iProtoXia toimin noin 20 vuotta Nokialla matkapuhelinten, verkkojen ja lisälaitteiden tuotekehitystehtävissä. Vuonna 2012 Nokian matkapuhelinyksikkö, jossa työskentelin, lopetti toimintonsa Oulussa, ja siinä yhteydessä saimme parin kollegan kanssa ajatuksen synnyttää iProtoXi.
Millaisia IoT-laiteratkaisuja te tarjoatte asiakkaillenne? Mikä on vahvuusalueenne ja miten näet tulevaisuuden tällä alueella?
IoT-laiteportfoliomme pohjautuu Aistin-tuotealustaan, jonka avulla pystymme räätälöimään tuotteita nopeasti asiakkaiden tarpeisiin. Olemme kehittäneet siitä jo useamman sukupolven versioita.
Lippulaivamme on yleiskäyttöinen siilojen ja säiliöiden pinnankorkeusanturi Aistin Level, josta on kehitetty myös älykkääseen jätehuoltoon tarkoitettu Jaete-anturi. Jäteastiaan kiinnitetty Jaete-anturi on yhteydessä IoT-järjestelmään, josta lähtee dataa reitinoptimointijärjestelmään ja edelleen jäteyhtiöön, ja tämän perusteella pystytään optimoimaan tyhjennysajot ja vähentämään astioiden ylitäyttöjä. Asiakkaamme Wastebook myy jäteyhtiöille IoT-alustaamme pohjautuvaa kokonaispalvelua, joka kattaa Oulun alueella jo reilusti yli tuhat jäteastiaa.
Miten päädyitte IoT-laiteratkaisujen kehittämiseen?
Perehdyimme anturiteknologiaan Nokian matkapuhelinpuolella työskennellessämme, koska matkapuhelimissa käytettiin hyvin samankaltaisia antureita. Myös energia- ja radioteknologia tulivat tutuksi niinä vuosina.
Tausta antoi luonnollisen startin uuden IoT-alan yrityksen perustamiselle Nokialta pois jäämisen jälkeen. Aloitimme kehitystyön projektin alkupäästä – ideasta protoksi, siitä yhtiön nimikin juontaa juurensa – mutta nyt olemme edenneet kokonaisuuksien suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Kehitimme jo varhain laitteita, jotka olivat kiinni pilvessä ja joita kyettiin lukemaan ja ohjaamaan langattomasti. En liioittele jos sanon, että teimme IoT-ratkaisuja jo ennen kuin Iot:tä edes varsinaisesti oli!
Miksi valintanne kohdistui LoRaWAN:iin ja Digitaan ja mitä etua siitä koituu loppuasiakkaalle?
LoRaWAN:in kiistämättömiä etuja ovat yksinkertaisuus ja energiatehokkuus. Matalan taajuuden ansiosta LoRaWAN:ia voidaan käyttää hankalissa kohteissa ja olosuhteissa: tästä on mainio esimerkki anturien ja verkon luotettava toiminta syvälle maahan sijoitettujen Vexven kaukolämpöventtiilien valvonnassa
Olemme tykänneet kovasti yhteistyöstä Digitan kanssa. Erikoistuneena toimijana heillä on tinkimätön, mutta samalla joustava asenne tekemisessään. Lisäksi Digitan LoRaWAN-verkko on omaa luokkaa kattavuudessaan läpi Suomen: jos jossain on ollut katve, niin Digita on pian rakentanut linkin sinne. Ja nythän on tulossa käyttöön myös LoRa Roaming, jolloin pystymme Digitan kautta toimittamaan ratkaisujamme Suomen ulkopuolellekin.
Mistä saavutuksesta olette erityisen ylpeitä?
Yksi kohokohdistamme oli varmastikin jo alkuvaiheessa se, kun suunnittelimme Oura-sormuksen ensimmäisen prototyypin, joka auttoi Ouran tiimiä vakuuttamaan sijoittajiaan jatkorahoitusta varten.
Uudemmista töistä Wastebookille toimitettu jätehuollon ratkaisu ja Vexvelle toteutettu kaukolämpöratkaisu ovat olleet hyviä referenssejä osaamisestamme. Ja tietysti Aistin-tuoteperheelle odotamme kovaa kasvua.
Sitten toisaalta myös koko yrityksen johdonmukainen eteneminen kehityspolullaan on ollut mielestäni hieno suoritus. Aluksi olimme puhdas prototyyppien tekijä, mutta sitten muutuimme projektitaloksi, joka kykeni tekemään erilaisia ratkaisuja omalla alustallaan. Ja nyt alustan kehittyminen pidemmälle on ollut astinlauta edetä tuotetaloksi: alustamme päälle on helppo räätälöidä asiakaskohtaisia tuotteita.
Ulkomaillakin olemme ottaneet edistysaskelia Suomesta käsin toimivien asiakkaiden kanssa. Ensimmäiset kaupat on jo tehty Norjaan, ja sen ohella olemme avanneet myyntiedustukset Etelä-Amerikassa ja Lähi-idässä.
Miten laiteratkaisunne auttavat loppuasiakasta kehittämään vastuullisuuttaan?
Jätehuolto on hyvä esimerkki vastuullisuuden toteutumisesta. Laiteratkaisumme avulla autot ajavat vähemmän, ja siitä on seurauksena tietenkin hiilidioksidipäästöjen väheneminen. Uusi toimintamalli on myös kustannustehokas jäteyhtiölle, kun voidaan ajaa mahdollisimman täysiä autoja. Ja toki ympäristön roskaantumista voidaan ehkäistä myös, kun tunnistetaan jäteastioiden ylitäyttötilanteet.
Vexvelle toimitettuun kaukolämpöratkaisuun sisältyvä vuodontunnistus voi estää isojakin kaukolämpöputken hajoamisesta johtuvia vahinkoja kaupunkiympäristölle, esimerkiksi katujen vaurioitumisen. Teknologiaamme perustuva kaukolämmön iSense-digitalisointiratkaisu on myös energia-autonominen eli tuottaa kaiken tarvitsemansa energian lämpötilaerojen avulla.
Mikä merkitys teille on Suomen kasvavalla IoT-toimijoiden ekosysteemillä?
Meillä on käytössämme alusta, jonka avulla voimme tarjota toisille IoT-alan toimijoille mahdollisuuden saada vähällä vaivalla aikaan myytäviä tuotteita. Voi olla järkevääkin, että suunnittelemme yhdessä kumppanin kanssa ensin ratkaisun asiakkaalle, minkä jälkeen me valmistamme tarvittavat laitteet white labelina ja kumppanimme markkinoi ja myy ne.
Digita on voimakas peluri IoT-ekosysteemin rakentamisessa. Heillä on toimiva, kattava verkko ja hyvä ote sen kehittämiseen, ja toisaalta LoRaWAN sopii ominaisuuksiltaan tiettyihin tilanteisiin ja monen toimijan tarpeisiin mainiosti.