Pian voi sanoa hyvästit vuosittaisille tasauslaskuille – uudet vesimittarit mullistavat vedenjakelun
Julkaistu: 16.9.2021
Digitan ja Effection yhteistyö tähtää vesiteollisuuden digitalisoimiseen. Uusi IoT-teknologia tekee vedenjakelusta kustannustehokkaampaa ja helpottaa vedenkulutuksen seurantaa.
Teknologiayhtiö Digita Oy ja IoT-teknologian tuotteita ja ratkaisuja maahantuova Effectio Oy tarjoavat sekä kuluttaja-asiakkaita että vesilaitoksia hyödyttävän ratkaisun vedenjakelun haasteisiin.
– Se, mitä tapahtui sähkömittareille, on nyt tapahtumassa vesimittareille, kertoo Effectio Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Jari Makslahti
Ilman Digitaa vedenkulutuksen seuranta ei mullistuisi, sillä uuden teknologian käyttöönottoon tarvitaan tietoliikenneverkko. Digitalla on tarjota koko maan kattava LoRa-teknologiaan pohjautuva IoT-verkko. LoRa-radiosignaali kantaa jopa kymmenien kilometrien päähän avoimessa maastossa.
IoT on lyhenne sanoista Internet of Things, kun taas LoRa-teknologialla viitataan Long Range -radioteknologiaan.
– IoT-verkon idea on, että suhteellisen harvakseltaan mitattavia asioita voidaan reaaliaikaisesti seurata. IoT-verkko on tarkoitettu nimenomaan pienten datamäärien siirtoon. Tällainen on esimerkiksi vesimittarin kulutuslukema, Makslahti kertoo.
Tähän asti vesiyhtiöt ovat laskuttaneet asiakkaitaan arviolaskutuksen perusteella. Loppuvuodesta on lähetetty tasauslasku, jonka summa muodostuu todellisen vedenkulutuksen määrästä.
Vedenkulutusta on seurattu mekaanisilla vesimittareilla, joiden lukeman joko asukas tai taloyhtiö ilmoittaa vesiyhtiölle. Vesiteollisuuden digitalisaation ytimessä onkin etäluettava IoT-vesimittari.
– Vesilaitokset voivat saada uusien mittareiden myötä vedenkulutustiedot etänä. Se helpottaa vesiyhtiöiden arkea, sillä tasauslaskutussysteemi on epämukava kaikille osapuolille, Makslahti sanoo.
IoT-vesimittarit lähettävät vedenkulutuslukeman kerran vuorokaudessa vesiyhtiölle. Ajantasaisen seurannan myötä yhtiö voi myös laskuttaa asiakkaitaan kulutuksen mukaan. Aivan kuten sähkönkulutuksestakin laskutetaan.
Uudet vesimittarit ovat myös vaivattomia, sillä sisäänrakennettu paristo kestää normaalikäyttöä yli 15 vuoden ajan.
Palvelualusta vedenkulutuksen seurantaan
Kun tieto vedenkulutuksesta menee päivittäin vesilaitokselle, tarvitsevat vesilaitokset palvelualustan seurantaa varten. Digitan kehittämässä OmaVesi-palvelussa kiinteistönomistajat, isännöitsijät ja huoltoyhtiöt saavat laajan näkymän kiinteistöjen vedenkulutukseen ja kukin asukas voi seurata omaa kulutustaan.
– Vedenkulutuksen seuranta voi omalta osaltaan kannusta vedenkäytön vähentämiseen. Esimerkiksi kiinteistöjen lämpimän veden käytön vähentäminen pienentää asumisen hiilijalanjälkeä, kun energiankulutus laskee, Makslahti sanoo.
Kuluttaja-asiakkaan kannalta palvelualustassa on paljon mahdollisuuksia.
– Tulevaisuudessa OmaVesi-palvelussa on mahdollista seurata vedenkulutusta jopa tunti tunnilta. Aktiivinen seurantapalvelu voisi olla yksi lisäpalveluista, joita vesiyhtiöt voivat halutessaan myydä asiakkailleen, kertoo Digitan IoT-palveluiden myyntipäällikkö Mona Miettinen.
Runkoverkon vuodot kuriin
Vesilaitoksilla vettä menee aina hukkaan, koska runkoverkoissa on aika-ajoin vuotoja. Useimmiten vuodot havaitaan maaston muuttuessa märäksi tai ojien tulviessa. Suurimpien vuotojen kohdalla voi käydä niin, että vedentulo koteihin lakkaa tietyllä alueella.
– Joskus vuoto voi jäädä huomaamatta, koska ympäröivä maaperä on sellainen, johon vesi imeytyy. Myös pienempiä vuotoja on usein hankala havaita, Makslahti kertoo.
Nykyisellä mekaanisella mittaustavalla on vaikea laskea vuodoissa hukkaan valuvan veden todellista määrää, eikä vuotoja aina huomata. IoT-teknologia tuo ratkaisun myös tähän pulmaan.
– Reaaliaikaiset lukemat antavat vesilaitokselle tietoa alueen vedenkulutuksesta, joten on mahdollista havaita vuodot ja laskea hukkaan menevän veden osuus. Voidaan puhua vesitaseesta, Makslahti sanoo.
Pohjaveden pinta
Teknologiaa voidaan käyttää myös pohjavesivarantojen mittaamiseen. Mittauksia tekevät esimerkiksi vesilaitokset ja ELY-keskus.
– Pohjaveden pintakorkeutta on tähän asti mitattu mittanauhalla. Se on työlästä ja käsityönä tehtävissä mittauksissa voi olla virhemarginaaleja, Makslahti kertoo.
IoT-mittareiden avulla pohjavesivarannoista voidaan saada jokapäiväistä dataa. Säännöllisellä seurannalla ja suuremmalla tiedon määrällä on merkitystä valtakunnallisella tasolla.
– Kun tietoa on enemmän, voidaan rakentaa tarkempia ennustemalleja pohjavesivarannoista eri kuukausina ja vuodenaikoina, Makslahti kertoo.
Digitan LoRaWAN-verkko
- Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
- Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
- Perustuu LoRaWAN-teknologiaan (Long Range Wide Area Network), joka sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkien etäisyyksien välillä
- LoRaWAN-verkon tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
- Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä ne vaadi kaapelointeja
- Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
Artikkeli on julkaistu alun perin mtvuutiset.fi-sivuilla kaupallisena yhteistyönä.