Suomi on siirtymässä älykkääseen vesihuoltoon
Julkaistu: 14.6.2018
Digita osallistui toukokuun lopulla VVY:n (Vesilaitosyhdistys – Vattenverksförening) järjestämille vuotuisille Vesihuoltopäiville, jotka pidettiin Imatralla Holiday Club Saimaalla. Tapahtuma keräsi yli 850 kuntien ja vesilaitosyhdistysten luottamus- ja toimihenkilöä, viranomaisten edustajaa ja näytteilleasettajaa.
Tapahtuma koostui ajankohtaisista esitelmistä ja alan yritysten pystyttämästä näyttelystä, jossa Digitakin oli mukana. Vuosittain järjestettävät Vesihuoltopäivät on Suomen vesihuoltoalan yksi tärkeimmistä tapahtumista. Digitan teema tapahtumassa oli vesihuoltoalan digitalisoiminen.
Vesihuoltoalan digitalisoiminen puhututtaa tällä hetkellä paljon. Alalla tunnistetaan digitalisoinnin hyödyt liiketoiminnassa ja monet yritykset ovatkin jo aloittaneet projekteja vesi-infrastruktuurin seurannan digitalisoimiseksi, Digitan IoT-liiketoimintajohtaja Ari Kuukka kertoo.
Digitan tarjoama LoRaWAN-teknologia erilaisiin IoT-ratkaisuihin sopii vesihuoltoalalle erittäin hyvin, sillä tiedon keräämiseen tarkoitetut anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa, eivätkä vaadi kaapelointeja. Pitkä paristonkestävyys – joissakin tapauksissa jopa 10 vuotta – suo hyvät edellytykset anturoida vaikka koko vesihuollon infrastruktuuri. Pitkäikäisyyden johdosta ne ovat lähes huoltovapaita.
LoRaWAN-teknologian hyöty nimenomaan vesihuollon digitalisoinnissa on lisäksi radiosignaalin hyvä läpäisevyys rakenteissa. Antureita voidaan sijoittaa syvällekin maan uumeniin, esimerkiksi hulevesikaivoihin, järvenpohjiin ja putkistoihin, IoT-palveluiden myyntipäällikkö Mona Miettinen jatkaa.
Mistä vesihuollon digitalisointi kannattaa aloittaa?
Lähtökohdista riippuen, suosittelemme yleensä starttaamaan pilottiprojektilla. Yritys voi lähteä testaamaan yksittäisiä osa-alueita, esimerkiksi hulevesikaivoja ja seurata niiden pinnan korkeutta, Miettinen avaa digitalisoinnin aloittamista. Mikäli resursseja ja kokemusta digitalisoinnista löytyy jo, niin voidaan lähteä suunnittelemaan isompaa kokonaisuutta ja tuomaan heti kustannustehokkuutta liiketoimintaan ja vapauttaa resursseja johonkin hyödyllisempään.
IoT-ratkaisujen rakentaminen ja testaaminen voidaan aloittaa suhteellisen ketterästi. Digita auttaa projektien aloituksessa ja kannattaakin konsultoida Digitan teknisiä asiantuntijoita alkuvaiheessa. Kun pilotti todetaan toimivaksi, voidaan IoT-projekti skaalata isommaksi, koko liiketoimintaa hyödyntäväksi kokonaisuudeksi.