Mitä uutta HD-siirtymä tuo tv-katsojalle? 

Teräväpiirtolähetyksetmahdollistavatkirkkaamman ja eloisamman värimaailman sekä tarkemman kuvan. HD-siirtymä lisää teräväpiirtokanavien määrää antenni-tv-verkossa.  

Äly-tv-laitteiden määrän kasvaessa lisääntyy myös nettiin kytkettyjen laitteiden lukumäärä. Nettiin kytketyt laitteet rikastavat katsojien tv-käyttökokemusta hybridi-tv-lisäpalveluilla. 

Mistä HD-siirtymässä on kyse? 

Antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaa keväästä 2025 lähtien. Uusi lähetystekniikka mahdollistaa runsaamman teräväpiirto- eli HD-ohjelmien tarjonnan myös antenni-tv-verkon kautta televisiota katsoville kotitalouksille. 

Myös kaapeliverkoissa lopetetaan vapaasti katsottavien tavallisen tarkkuuden SD-kanavien jakelu.  

Mikä on HD-siirtymän aikataulu? 

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, mikä tarkoittaa sitä, että tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. 

Mitä minun tulee tehdä voidakseni jatkossakin katsoa televisiota? 

Siirtymässä tulee varmistaa, että oma vastaanotin on ajan tasalla eli sillä voi vastaanottaa HD-lähetyksiä. Mikäli antennitaloudessa katsotaan jo nyt Ylen HD-lähetyksiä, on vastaanotin HD-kelpoinen. Jos asut kerrostalossa etkä ole varma onko televisiosi antenniverkossa, ota yhteys isännöitsijään. 

Äly-tv-laitteiden määrän kasvaessa lisääntyy myös nettiin kytkettyjen laitteiden lukumäärä. Nettiin kytketyt laitteet rikastavat katsojien tv-käyttökokemusta hybridi-tv-lisäpalveluilla. 

Mistä tiedän katsonko televisiota antenni- vai  kaapeliverkon kautta? 

Jos asut omakotitalossa tai muussa pientalossa ja katollasi on harava-antenni, todennäköisesti vastaanotat tv-lähetykset antenni-tv-verkon kautta. Jos asut kerrostalossa tai muussa taloyhtiössä, kannattaa kysyä asiasta isännöitsijältä.  

Mitä HD-kanavia antenni-tv-verkko tarjoaa? 

Tällä hetkellä tarjolla olevat antenni-tv-verkon HD-kanavat voit tarkistaa verkkosivuiltamme. Kaupalliset tv-yhtiöt päättävät itse kanaviensa näkyvyysalueista, joten kaikki kanavat eivät näy kaikilla alueilla. Siirtymän yhteydessä HD-kanavatarjonta lisääntyy. 

Vaikuttaako HD-siirtymä maksullisiin kanaviin? 

Ei vaikuta, jos vastaanotat jo nyt maksullisia TV-kanavia. Antenniverkon maksu-tv-kanavat lähetetään jo nyt pelkästään DVB-T2-lähetystekniikalla. 

Millainen tv-vastaanotin minun tulee hankkia? 

Jos olet ostamassa uutta televisiota lähiaikoina, varmista, että vastaanottimessa eli televisiossa tai digiboksissa on HD-viritin. Lähes kaikista Suomessa myytävistä uusista televisioista tämä löytyy, mutta asia kannattaa tarkistaa myyjältä. 

Pitääkö minun uusia antennijärjestelmäni? 

Harava-antennia ei ole tarve vaihtaa, jos omistat nykyaikaisen UHF-antennin, joka on toiminut moitteettomasti ja antenni-tv-vastaanotossa tai antenni-tv-katselussa ei ole esiintynyt häiriöitä. 

Mistä voin saada apua HD-asioissa? 

Televisioiden ja digiboksien ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelevat laitteen myyjät, valmistajat sekä maahantuojat. 

Tietoa antenniverkon häiriötilanteista löytyy antenni-tv-verkkoa verkkosivuiltamme. Kuluttajapalvelumme Digita Info palvelee arkisin klo 8.00-20.00. Sähköpostiosoite info(a)digita.fi ja puhelimitse numerossa 020 411 7676. Puhelut ovat maksullisia.  

Antennivastaanottoon ja antennijärjestelmiin liittyvissä asioissa omakotitalossa asuvan kannattaa olla yhteydessä ammattitaitoiseen antenniasentajaan; kerrostalossa tai muussa taloyhtiössä isännöitsijään. Teemme yhteistyötä DigitaPRO-verkoston kanssa. Alueelliset asentajat löydät täältä.