Kustannustehokasta energiaa, ilmastoon sopiva toimintaympäristö, laadukkaat ja nopeat tietoliikenneyhteydet – 5 selkeää syytä, miksi Suomi on hyvä datakeskusten toimintaympäristö ja käyttömaa

Eurooppaan perustetaan parhaillaan vauhdilla datakeskuksia vastaamaan jatkuvasti kasvavaa datankäytön tarvetta muun muassa tekoälyn yleistyessä. Paikkoja niille etsitään nyt kuumeisesti ja Euroopassa ei ole montaa yhtä hyvää sijaintia kuin Suomi, jossa kustannustehokas energia, jo olemassa olevaa tilaa ja tontteja, luonnon tarjoama jäähdytys sekä laadukkaat ja nopeat tietoliikenneyhteydet tarjoavat yhtä ihanteelliset olosuhteet tuoda palveluita käyttöön.

Suomessa on tällä hetkellä yli 50 datakeskusta ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti. Finnish Data Center Association on arvioinut viime vuonna, että Suomeen tullaan julkaisemaan noin 2GW verran uutta datakeskuskapasiteettia lähitulevaisuudessa.

Listasimme Digitalla viisi hyvää syytä pitää Suomea hyvä datakeskusten kohde- ja käyttömaana.

1. Viileä ilmasto tuo jopa 50 % säästöjä kustannuksissa

Suomessa on monipuolinen ilmasto, jossa neljä vuodenaikaa on hyvin edustettuna. Suurimman osan vuodesta Suomen sää on kuitenkin maailman ja Euroopan standardeilla viileä. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuonna 2024 koko maan keskilämpötila oli noin 4,0 astetta. Tämä tarkoittaa, että luonto hoitaa jopa neljäsosan vuodesta datakeskusten jäähdytyksen, mikä tuo merkittäviä säästöjä kustannuksissa. Suomen datakeskukset hyödyntävät kylmää ilmastoa, mikä vähentää jäähdytyskustannuksia jopa 50 prosenttia.

2. Ei pelkoa isoista luonnonkatastrofeista

Ilmastonmuutos voimistaa sääilmiöitä ympäri maailmaa ja lisää myös luonnonkatastrofien riskiä Suomessa. Suomen ilmasto on kuitenkin suhteellisen vakaa ja ennustettavissa. Suomessa ei käytännössä ole jättimäisiä tulvia eikä varsinaisesti vakavia myrskyjä, jotka esimerkiksi veisivät sähköverkon kokonaan alas. Seismologisesti Suomi ja Ruotsi ovat vakaita maita. Maanjäristykset eivät uhkaa datakeskusten herkkiä järjestelmiä. Datakeskuksilla on siis turvallinen ympäristö toimia täällä.

3. Laadukas sähköverkko ja edullista vihreää sähköä

Energian hinta, saatavuus, sähköverkon kattavuus sekä laatu ja sähkön verotus ovat kaikki tekijöitä, joissa Suomi erottuu edukseen. Myös sähkön ympäristöystävällisyys on korkealla tasolla, sillä Suomessa tuotetusta sähköstä yli 90 prosenttia tehdään päästöttömästi vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla.

Sähkö on eurooppalaisilla standardeilla edullista ja sen saatavuus on turvattu. Esimerkiksi Suomen keskimääräinen sähkön hinta kotitalouksille vuonna 2022 oli noin 0,1934 €/kWh, kun taas esimerkiksi Saksassa, Italiassa ja Espanjassa keskihinnat olivat yli 0,30 €/kWh.

Sähköverkon osalta huomattavaa on myös, että se mielletään Suomessa osaksi huoltovarmuuskriittistä infrastruktuuria ja sähkön toimitusvarmuus on meillä maailman huippuluokkaa. Sähkön siirtovarmuus oli Suomessa 99,99993 prosenttia vuonna 2022 (Finngrid). Verkon ylläpito ja siihen tehtävät investoinnit ovat jatkuvia ja merkittäviä.

Datakeskusten asiakkaiden vaatimukset päästöttömästä energiasta ovat kasvaneet jatkuvasti. Suomi panostaa tällä hetkellä paljon sähkön ympäristöystävällisyyteen tuottamalla vihreää sähköä muun muassa jätteitä polttamalla sekä kasvattamalla vesi- ja tuulivoiman kapasiteettia. Yli 75 prosenttia Suomen datakeskusten käyttämästä sähköstä tulee uusiutuvista energialähteistä ja Suomessa vuonna 2022 uusiutuvien energianlähteiden osuus oli 42 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta. Sähköä tuotetaan hiilidioksidivapaasti muun muassa vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla.

Myös sähkön toimitusvarmuus on Suomessa maailman huippuluokkaa. Fingridin mukaan sähkön siirtovarmuus oli Suomessa 99,99993 prosenttia vuonna 2022. Suomessa sähkön huoltovarmuutta parantavat entisestään meneillään olevat miljardien investoinnit siirtokapasiteettiin.

4. Vakaa ja innovoiva yhteiskunta

Suomalainen yhteiskunta on vakaa ja rauhallinen tarjoten siten turvallisen paikan toteuttaa datakeskusinvestointeja ilman merkittävää poliittista kuohuntaa. Esimerkkinä, vuonna 2024 Suomeen investoitiin yli 1,5 miljardia euroa uusien datakeskusten rakentamiseen Suomalaiset ovat tunnettuja myös digitaalisista innovaatioistaan ja esimerkiksi nyt datakeskuksissa syntyvä lämpö on mahdollista palauttaa energiayhtiöiden käyttöön, jolloin ne hyödyttävät muutakin yhteiskuntaa. Suomen korkea koulutustaso takaa osaavat tekijät. Suomessa valtio ja kunnat toivottavat uudet datakeskukset tervetulleiksi. Tämä näkyy esimerkiksi kaavoituksessa ja lupaprosesseissa, jotka etenevät sujuvasti verrattuna moneen muuhun kilpailijamaahan.

5. Erinomainen tietoliikenne tuo varmuutta

Tietoliikenteen eriomaisuus mahdollistaa paikallisia palveluita kuten paikallisia pilvipalveluita. Yhteydet konesalikapasiteetin kanssa mahdollistavat mitä parhaimman liiketoiminta ja kehitysympäristöt, jossa data on myös paikallisesti hallittavissa ja turvassa. Tätä myöten huoltovarmuuskin tulee turvattua.

Vakaaseen toimintaympäristöön kuuluu myös hyvin toimiva infrastruktuuri. Suomesta ja Ruotsista löytyvät hyvät tietoliikenneyhteydet maan sisällä ja muihin maihin. Yhteydet Euroopan tärkeimpiin tietoliikennekeskittymiin ovat täältä erinomaiset.

Lisää aiheesta