Varas vei asfalttisahan – IoT-paikantimen avulla työväline saatiin takaisin

Digitan asiakkaan Mapon Finland Oy:n kalustonhallinta-palvelu osoitti arvonsa todellisessa tilanteessa, kun Maponin asiakkaalta varastettiin asfalttisaha. Onneksi sahaan oli asennettu LoRaWAN-verkossa toimiva GPS-paikannin, jonka avulla varastetun laitteen sijainti saatiin nopeasti selville. Poliisi nouti sahan ja palautti sen omistajalleen. Tämä tapaus osoittaa konkreettisesti, kuinka IoT-pohjainen paikannus voi parantaa turvallisuutta ja sujuvoittaa omaisuuden hallintaa.

Artikkelista löytyy lisää esimerkkejä IoT-paikantamisen eduista.

IoT-paikannus – Tehokkuutta ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia

IoT (esineiden internet) mullistaa sijaintitiedon hyödyntämisen yritysmaailmassa. Paikannusteknologiat eivät ole enää vain navigoinnin tai logistiikan työkaluja, vaan ne avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tuovat kustannussäästöjä lähes kaikilla toimialoilla. Yritykset voivat hyödyntää IoT-paikannusta monin tavoin.

Kuljetusten optimointi lyhentää reittejä ja parantaa kuormanhallintaa, mikä vähentää kuljetuskustannuksia. Toimitusten luotettavuus kasvaa, kun reaaliaikainen sijaintitieto ja ympäristöolosuhteiden seuranta varmistavat, että esimerkiksi lääkkeet ja elintarvikkeet kuljetetaan oikeissa olosuhteissa. Myös varastonhallinta tehostuu, kun saapuvista ja lähtevistä toimituksista saadaan tarkkaa dataa, joka auttaa optimoimaan varastojen kapasiteetin käyttöä.

Koneiden ja kaluston hallinta

IoT-sensorit mahdollistavat yrityksen omistaman kaluston ja koneiden tarkan paikannuksen. Tämä tuo merkittäviä hyötyjä erityisesti toimialoille, joilla käytetään liikkuvaa tai jaettua kalustoa, kuten rakennusalalla, teollisuudessa ja kunnossapidossa.

  • Yritykset voivat optimoida kaluston käyttöasteen seuraamalla, missä ja milloin laitteita käytetään, mikä vähentää seisokkiaikaa.
  • Paikannusratkaisut parantavat varkausturvaa, sillä ne hälyttävät heti, jos kalustoa siirretään luvattomasti.
  • Lisäksi IoT-laitteet keräävät tietoa koneiden kunnosta, mikä auttaa ennakoimaan huoltotarpeita ja tehostamaan kunnossapitoa.

Älykäs kiinteistöhallinta ja kunnossapito

IoT:n paikannusratkaisuilla voidaan optimoida yritysten kiinteistöjen ja tilojen käyttöä.

  • IoT-paikannuksen avulla voidaan seurata ihmisten liikkeitä toimitiloissa ja optimoida tilankäyttöä.
  • Siivous- ja kunnossapitopalveluita voidaan hallita tehokkaammin, kun ne mukautetaan tilojen todelliseen käyttöön ja tarpeeseen.
  • Lisäksi kriittisten järjestelmien, kuten ilmastointilaitteiden ja putkistojen, valvonta reaaliaikaisen datan avulla auttaa ehkäisemään ongelmia ennakkoon.

LoRaWAN – IoT:n selkäranka Suomessa

Digitalla on lähes koko Suomen kattava LoRaWAN-verkko, joka on suunniteltu erityisesti IoT-ratkaisujen tarpeisiin. LoRaWAN tarjoaa edullisen ja pitkäkestoisen toimintaratkaisun, sillä verkon sensorit voivat toimia jopa vuosia yhdellä paristolla. Tämä tekee siitä ihanteellisen valinnan sovelluksiin, joissa vaaditaan luotettavuutta ja vähäistä huoltotarvetta.

Langattomuuden ansiosta anturit voidaan asentaa paikkoihin, joissa ei ole sähköä tai muuta verkkoyhteyttä. Tämä mahdollistaa IoT-sovellusten käytön myös vaikeapääsyisissä ja syrjäisissä kohteissa, kuten vesistöjen, metsien tai laajojen teollisuusalueiden seurannassa. Lisäksi LoRaWAN-verkko on monipuolinen: sama infrastruktuuri tukee lukemattomia sovelluksia vedenpinnan korkeuden mittaamisesta ilmanlaadun valvontaan ja liikennevirtojen seurantaan.

Digitalla on valmiudet tukea yrityksesi IoT-tarpeita tehokkaasti ja kattavasti. Jos haluat kuulla lisää ratkaisuistamme tai siitä, miten LoRaWAN voi hyödyttää juuri sinun toimintaasi, ota rohkeasti yhteyttä! Tehdään yhdessä Suomesta älykkäämpi ja kestävämpi paikka elää ja toimia.

Näin Digitan LoRaWAN-tiedonsiirtoteknologiaa hyödynnetään porojen paikantamisessa

Ranniot Oy käynnisti pian seitsemän vuotta sitten pilottihankkeen, jossa hyödynnettiin Digitan LoRaWAN-tiedonsiirtoteknologiaa porojen paikantamiseen. LoRaWAN-teknologia osoittautui tehokkaaksi liikkuvien kohteiden paikantamisessa myös laajoilla tunturialueilla, joihin tavalliset matkapuhelinverkot eivät yllä. Katso videolta Ranniotin toimitusjohtaja Petri Särkisaaren ja poronomistaja Seppo Koiviston kokemuksia!